کادربندی در عکاسی، آموزش کادربندی در عکاسی

نکات اساسی کادربندی در عکاسی

کادربندی در عکاسی، از ابتدایی ترین اما مهمترین درس هایی است که یک عکاس باید با آن آشنا باشد.
آنقدر حیاتی که پیشنهاد می شود اگر در حالِ یادگیری به صورتِ خود آموز هستید، حتما در دوره های آموزش کادربندی در عکاسی شرکت کنید. حتی اگر به صورت فشرده و چند ساعته باشد.
شما برای ادامه دار بودنِ کارتان در این هنر، بیش از آن چه که فکرش را بکنید نیاز به آشنایی با انواع کادربندی در عکاسی را دارید.

کادربندی در عکاسی چیست و از کجا متولد شده؟

انواع کادربندی در عکاسی ، کادربندی در عکاسی پرتره

کادربندی در عکاسی، همان قاب بستن دورِ سوژه است. البته نه به این معنا که مثلا ما عکس را بگیریم و بعد اطرافِ سوژه را با چهار خطِ سفید که به شکلِ مربع در آمده به قاب مُزین کنیم!
آموزش کادربندی در عکاسی از این جا شروع می شود که بگوئیم، این کادر یا قاب در درونِ خودِ عکس قرار دارد و بعداً چیزی قرار نیست به آن اضافه بشود. کادربندی در عکاسی به اثرِ ما انسجام می دهد، سوژه را بُلد و هایلایت می کند، و در نهایت کاری می کند تا مخاطب حسابی توجهش به سوژه ای که شکارِ عکاس شده جلب شود.
حالا نکته ی قابل توجه این است که کادربندی با ترکیب بندی تفاوت هایی دارد؛ اگر می خواهید درباره نقاط طلایی در عکاسی و انواع ترکیب بندی بدانید مقاله ترکیب بندی در عکاسی را بخوانید…

کادربندی در عکاسی پرتره ، کادربندی در عکاسی

خوبیِ کادربندی این است که می توانیم از هر چیزی که در اطرافمان وجود دارد، یک قاب بسازیم. مثلا نورِ خورشید از چارچوبِ پنجره به صورتِ آنکارد شده ای به داخل می تابد.
همین نورِ شارپ تبدیل می شود به قابِ طبیعی ما. یا فرض کنید به کاروانسرای سعد السلطنه در قزوین رفته اید. همان طاق های کاشی کاری شده و صنایعِ دستی که در ورودی مغازه ها خودنمایی می کند، می شود کادربندیِ عکس.
البته این ها نمونه های انواع کادربندی در عکاسی است که بعداً بیشتر با شما آشنایشان می کنیم.
درباره تولدِ کادربندی هم فقط این را بدانید که که ما آن را مدیونِ تابلو های نقاشی هستیم که از قرونِ وسطی به بعد در دسترسِ همه قرار داده شد و بعدها به صورتِ اختصاصی واردِ صنعتِ عکاسی هم شد.

از کدام کادربندی عکاسی استفاده کنیم؟

کادربندی افقی در عکاسی ، کادربندی در عکاسی معماری

حتماً نامِ لنداسکیپ را شنیده اید. لنداسکیپ یعنی کادربندی افقی.
اصطلاحِ پرتره را هم که دیگر مطمئناً شنیده اید. پرتره یعنی کادربندی در عکاسی به صورتِ عمودی. البته کادرِ عمودی یا افقی زمانی به دردِ ما می خورد که قابمان مستطیلی باشد.
مثلا برای یک عکس با کادرِ مربع یا دایره،  چه اهمیتی دارد که کادربندی ما لنداسکیپ باشد یا پرتره؟ پس مستطیل، شکلِ استانداردِ سنسور های دوربین است. چرا؟ چون تنها پیکربندی است که هم قابلیتِ ساختِ کادربندی افقی در عکاسی را دارد و هم عمودی.
البته آموزش کادربندی در عکاسی در همین نقطه خلاصه نمی شود و شاخه های این هرم، گستره تر از این حرف هاست.

جدالِ میانِ لنداسکیپ و پرتره در کادربندی عکاسی

در بینِ عکاسان و نقاشانِ سرشناس، همیشه بر سرِ این موضوع که باید در حینِ عکاسی از یک سوژه به صورتِ مطلق از یک نوع کادربندی در عکاسی استفاده شود، بحث های فراوان بوده و هست.
مثلا می گویند اگر سوژه شما انسان است، بهترین کادربندی برای آن، حالتِ پرتره یا عمودی است. که البته حق هم می گویند!
چون اگر می خواهیم تمامِ ابعادِ یک سوژه که طولش از عرضش بیشتر است (مثل انسان، ساختمان، آبشار و ….) در عکس نمایان باشد، باید او را در یک کادرِ عمودی قرار بدهیم.
اما اگر آثارِ ادوارد هنری وستون را ببینید، متوجه می شوید که به راحتی این قانون را نقض می کند.
او عکس هایی از مناظرِ شهری و طبیعت را به حالتِ پرتره می گیرد و اصلا خودش را محدودِ  قید و بند ها نمی کند.
از طرفی در یکی دیگر از قوانینِ آموزش کادربندی در عکاسی، شما ملزم هستید تا سوژه هایِ طبیعی و مناظر را در حالتِ لنداسکیپ شکار کنید.
چون عرضِ محیط گستره است و این گونه تمامِ جزئیات بدونِ هیچ حرفی در کادرِ افقی ما جای می گیرند.
اما حتی در این مورد هم نقض کنندگانِ خلاقی وجود دارند. مثلا آثارِ وسلی بوتیچلی، نقاشی هایی با موضوعاتِ غیر مرتبط با طبیعت و منظره هستند(مثل تابلو تولد ونوس) که در کادربندی لنداسکیپ یا افقی خلق شده اند.

حالا کادربندیِ افقی یا عمودی؟

کادربندی در عکاسی طبیعت ، کادربندی افقی در عکاسی

قطعا تمامِ این هنرمندانی که در بالا مثال زدیم؛ می خواهند به ما درسی بدهند.
آن هم این است که در آموزش کادربندی در عکاسی، شما علاوه بر آن که باید موضوع و ابعادِ سوژه را در نظر بگیرید، در عینِ حال نباید خودتان را ملزم به قوانینِ مرسومِ عکاسی بکنید.
هر زمان که احساس کردید کادربندی در عکاسی پرتره از چهره انسان، نباید به صورتِ عمودی باشد و شاید در قابِ افقی یا حتی مربعی و دایره ای بیشتر جذابیت پیدا می کند، این قانون را بشکنید و فقط خلق کنید!
اگر دیدید با انتخابِ کادرِ عمودی، اِلمان ها، مرتب تر و سنجیده تر در جای خودشان قرار میگرند، سوژه در طبیعت را با قابِ عمودی شکار کنید. همین.

دو نکته طلاییِ کادربندی در عکاسی طبیعت

در عکاسی از منظره، شما باید خودتان را مجبور کنید تا متفاوت نگاه کنید. هر عنصری در طبیعت، از وضعیت جوی و آب و هوا گرفته تا خودِ سوژه موردِ نظر، می تواند در جذابیت یا حالی به حالی کردنِ مخاطب با دیدنِ عکسِ شما، موثر باشد.

برای بهبود کادربندی در عکاسی خط افق را پیدا کنید

انواع کادربندی در عکاسی ، کادربندی در عکاسی پرتره

 سعی کنید سوژه را در عریض ترین کادری که امکان دارد جای بدهید.
این گونه زمانی که عکس را گرفتید و بعد به خانه برگشتید، اگر یک عنصرِ مزاحم در گوشه کادر به چشمتان خورد، می توانید کراپش کنید. خوبیِ کادربندیِ لنداسکیپ در عکاسی منظره این است که علاوه بر ثبتِ عریض و طویلِ تمامِ جزئیاتِ محیط، دستِ ما را برای تصحیح کردن و برشِ کناره های عکس باز می گذارد.

تاثیر عمق میدان بر کادربندی در عکاسی طبیعت

عمقِ میدان از آن مباحثی است که در هر جایِ خانه هنرِ عکاسی سَرک می کشد. پس چون همه جا هست و البته مهم است، نمی شود در موضوعِ کادربندی در عکاسی هم دخالت نکند.

برای آن که بتوانید یک کادربندی خوب ایجاد کنید، سعی کنید در عکاسی مناظر از عمقِ میدانِ زیاد استفاده کنید. البته عمقِ میدانِ زیاد در عکاسی ، نسخه پیچیده شده برای تمامِ عکاسی های مرتبط با منظره و طبیعت است.
مثلا فرض کنید در حالِ گرفتنِ عکسی از شاخ و برگِ یک درخت هستید. چون سوژه در تصویر زیاد است و از طرفی بک گراند ما هم می تواند یک بافتِ خلوت مثلِ آسمانِ آبی باشد، در نتیجه همین شاخه های شلوغِ نازک و برگ های سبز یا زردش، می تواند یک کادرِ طبیعیِ جذاب برای ما رقم بزنند.

با کادر بندی در عکاسی معماری هم آشنا شوید

گفتیم حالا که تا اینجا آمدید، بد نیست درباره نوعی از کادر بندی که از آن که در عکاسی معماری استفاده می شود هم به شما اطلاعات بدهیم. عکاسیِ معماری، یعنی بازی با اشکالِ هندسی. یعنی این که چطور مخاطب را قانع کنیم که عکسی شما در حالِ دیدنش هستید یک سازه دایره ای شکل است، اما شاید مخاطب نداند که شما طوری کادر را بسته اید که این سازه دایره ای به نظر برسد اما حقیقتش این است که اصلا ساختمانِ ما مستطیل شکل است!

این دیدِ متفاوتی که ایجاد کرده اید را قطعا مدیونِ زاویه قرار گیری دوربین و کادرِ بسته آن هستید.
برای بستنِ یک کادرِ استاندارد در عکاسی معماری، سعی کنید از قانونِ قرینه سازی استفاده کنید.
یعنی مثلا اگر موضوعِ عکاسی شما آثارِ باستانیِ تخت جمشید است، سردیسی که در بینِ دو ستون قرار دارد می شود سوژه اصلی شما و ستون ها تبدلی می شوند به قاب و کادرِ عکستان. در معماری های شهری هم، بهترین نوعِ کادری که می توانید سوژه را در میانه آن جای بدهید، استفاده از بلندایِ خودِ ساختمان های اطراف است.
پس در این نوعِ خاص از عکاسی که معماری نام دارد، دستِ شما برای انتخابِ کادرِ لنداسکیپ یا پرتره، تا حدِ زیادی باز است.

اکستون استودیو از شما یک سوال دارد. آن هم این است که اگر شما در قامتِ یک عکاسِ معماری یا طبیعت بودید، کدام نوعِ کادربندی را انتخاب می کردید؟

این مطالب را هم حتما بخوانید:

فهرست مطالب

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *