فیلتر nd ، فیلتر nd چیست

دنیای فیلتر nd را بشناسید

فیلتر nd را چقدر می شناسید؟ احتمالا اگر عشقِ عکاسی نباشید و تا به حال دوربین های حرفه ای به دست نگرفته باشید، کمتر با اعجاز و اهمیتِ این فیلتر آشنایی دارید.
اما حالا که این عبارت را سرچ کرده اید و می خواهید بدانید فیلتر ndچیست، یعنی دوست دارید کم کم به دنیایِ حرفه ای ها قدم بگذارید و اطلاعاتتان را به صورتِ کاربردی درباره این فیلترِ شگفت انگیز بالا ببرید.
پس تا انتها با اکستون استودیو و داستان های همیشگی اش همراه باشید.

تعریفِ فیلتر از جمله فیلتر nd از دیدِ اکستون استودیو

قطعا تا به حال از اسنپ چت استفاده کرده اید. برنامه ای سرشار از فیلتر های عکاسی که در کثری از ثانیه قادر است توناژِ نور، میکاپِ چهره و چندین و چند ویژگی دیگر را تغییر بدهد.
اما وقتی شما بخواهید با یک دوربین DSLR، یک عکسِ حرفه ای بگیرید، قطعا نیاز و تعریفتان از فیلتر ها تغییر می کند. فیلتر هایی که در این دست از دوربین ها به کار می رود، حضورِ فیزیکی دارند، قابلِ لمس و خریداری شده اند و از جنسِ شیشه های شفافِ چندین بار صیقل خورده هستند. این ها به دو صورت بر روی لنز قرار می گیرند و شرایطِ نور دهی را تغییر می دهند؛ کشویی و پیچی.
اما فیلتر ndچیست و دقیقا چه زمانی به کارِ یک عکاس می آید؟

کاربرد های فیلتر nd

تا به حال قصد داشته اید در جایی توریستی عکسی از آسمان پاک و زیبا بگیرید اما به علتِ نور مستقیم، یک عکسِ به اصطلاح سوخته بگیرید و بعداً دیلیتش کنید؟
نور همیشه هم ممکن است با ما راه نیاید پس باید چه کار کنیم؟ باید دست به دامنِ حقه های فوتوشاپی شویم؟ قطعا نه.
فیلتر ndیکی از همان کیمیا های نجات بخشی است که به شما کمک می کند با کنترل نور ورودی به لنز آسمانی بی نقص را در عکس هایتان ثبت کنید به طوری که انگار پنبه های ابر را در دست دارید. غیر قابل باور است نه؟ اما این قدرتِ فیلتر nd است.
این نام مخفف شده یِ neutral density است و معنایی به جز تراکم خنثی ندارد. معمولا هم به صورتِ کشویی مقابلِ لنز قرار می گیرد تا به شما  قابلیتِ این را بدهد که بر روی لنز های کوچکتر، چندین فیلترِ بزرگتر قرار بدهید. حالا دیگر تقریبا می دانید فیلتر ndچیست اما بهتر است با کاربرد های دیگرش هم آشنا بشوید.

یک مثال از کارکردِ فیلتر ان دی

همانطور که گفتیم فیلتر ان دی به شما فرصتِ کاهشِ شدتِ نور در طولِ روز در عکاسی را می دهد. چگونه؟ به مثالِ زیر توجه کنید.

nd هر چند در استودیو هم قابلِ استفاده است اما این فیلتر بیشتر در عکاسی معماری و اماکنی که فضای باز و طبیعی دارند بیشتر موردِ اقبال قرار می گیرد.
چون شما به صورتِ خودکار نمی توانید شدتِ تابشِ خورشید در ساعاتِ مختلف را کنترل کنید.
در نتیجه با استفاده از این فیلتر، می توانید نوری که از لنز رد می شود را تحتِ اختیارِ خود در بیاورید و یک عکسِ استاندارد که از روشناییِ مطلوب برخوردار است را بگیرید.
مثلا وقتی سوژه شما برجِ آزادی است، در نتیجه خورشیدی که بیرحمانه در آسمان می تابد، عکس را بی نهایت روشن تر می کند.
برای آن که بینِ نورِ آسمان، زمین و سوژه ای که نقطه اتصالِ بین این دو است تعادل ایجاد کنیم (در مثالِ ما؛ برجِ آزادی)، بهترین راه، استفاده از این فیلتر است.
یکی دیگر از قدرت های این فیلتر، در زمانِ فیلمبرداری خودش را به رخ می کشد. مثلا زمانی که بازترین حالتِ دیافراگم را انتخاب کرده اید و نور به شدت شارپ و زیاد است. در این وضعیت با استفاده از فیلتر nd و ترفندِ کاهشِ iso می توانید یک فیلمِ خیره کننده بگیرید.

با انواعِ فیلتر nd آشنا شوید

فیلتر های ان دی، در سه دسته کلی قابلِ بررسی هستند که البته یکی از این سه، خودش شاخه های مختلفی دارد که بیشتر درباره اش حرف می زنیم.
فیلتر ان دی یا ساده است، یا متغیر و یا تدریجی. ساده ها که چندان قابلِ تشریح کردن نیستند چون فقط یک قابلیت به لنز می دهند و آن هم کم کردنِ شدتِ نور است. اما:

فیلتر های nd از نوعِ متغیر

این فیلتر ها معمولا به صورتِ دایره ای هستند تا قدرتِ چرخش را به عکاس بدهند. در حقیقت همین قابلیتِ تنظیم، زیاد یا کم کردنِ تاریکی است که باعث می شود به این فیلتر های ان دی لقبِ متغیر را بدهند.

فیلتر های nd تدریجی

فیلتر ان دی ، فیلتر nd چیست

بهترین دوستِ شما در هنگامِ عکاسی از طبیعت و اماکنِ شهری، فیلتر های ان دی تدریجی هستند.
اغلب به صورتِ مستطیلی در بازار پیدا می شوند اما اگر کسی مدلِ دایره ای اش را به فروش گذاشت، نسبت به اصل بودنش دچارِ تردید نشوید چرا که به این شکل هم ساخته می شوند.
تدریجی ها از وسط به دو نیمِ کاملا مساوی تقسیم شدند. یک نیمه روشن، یک نیمه تاریک. برای همین است که بیشترین کاربرد را در عکس های مربوط به منظره دارند چرا که دقیقا به وسیله قابلیتِ نیمه های تاریک و روشنش، نورِ سوژه ای که مابینِ زمین و آسمان است کاملا به تعادل می رسد. یعنی اگر بخشِ تاریکش را به سمتِ آسمانِ روشن بچرخانید و قسمتِ روشنش را به سمتِ زمین، کاملا به نقطه تعادل در نورپردازی در طبیعت می رسید.

انواعِ فیلتر های nd تدریجی

فیلتر ها واقعا دنیایِ عجیب و متنوعی دارند. طوری که در هیچ شرایطی ناامیدتان نمی کنند. شاید تا به امروز نمی دانستید ولی فیلتر های تدریجی خودشان سه نوعِ دیگر دارند. البته خواندنِ این بخش را بیشتر به کسانی که دوست دارند به مرحله اجتهاد در زمینه فیلتر های ان دی برسند پیشنهاد می دهیم!

nd؛ تدریجیِ هارد
تقریبا از نامش پیداست که وضعیتِ تقسیمِ روشنایی و تاریکی اش چگونه است. مرزِ جدا کننده بخشِ روشن و تیره این فیلتر ها به صورتِ واضح و سخت مشخص است. تشبیهی که می توانیم برای قابلِ لمس تر شدنش بکنیم این است که خطِ جدا کنده دریا و آسمان را تصور کنید.

nd؛ تدریجیِ سافت
مرزِ جدا کننده بینِ بخشِ تاریک و روشنِ این فیلتر ها به صورتِ تدریجی است و ناگهانی اتفاق نیوفتاده. طوری که اصلا نمی شود این خط را تشخیص داد. مثلا اگر سوژه شما یک کوه است، چون مرزِ بینِ کوه و آسمان چندان یک دست و قابلِ تشخیص نیست (به نسبت دریا و آسمان که کاملا مشهود است) می توانیم از این فیلتر ها استفاده کنید.

nd؛ تدریجیِ چرخشی
این فیلتر ان دی، دو بخش دارد. به این صورت که اگر بخشِ جلویی را بچرخانید، بخش های روشنِ آن زیاد می شود. مثلا اگر بخواهید از صحنه طلوع عکس بگیرید، بهترین فیلتری که می تواند نورِ شدیدِ خورشید را کنترل کند، همین تدریجی های چرخشی هستند.

بنظرتان برای شروعِ کار باید یک فیلتر nd 500 هزارتومانی بخرید، یا مدلِ 4 میلیون تومانیِ حرفه ایِ ضدِ خشش را ترجیح می دهید؟

این مطالب را هم حتما بخوانید:

فهرست مطالب

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *