وایت بالانس ، وایت بالانس در تصویربرداری

لذت فیلمبرداری و عکاسی، با تنظیم وایت بالانس

وایت بالانس، نامِ فرنگیِ ترازِ سفیدی است.
قطعا در یک پروژه هنری، فقط خریداری تجهیزاتِ گران قیمت عکاسی و فیلمبرداری، شرطِ موفقیتِ ما نیست. یکی از فاکتور هایی که قبل از خریدِ  تجهیزات باید در یک عکاس یا فیلمبردارِ بالفطره وجود داشته باشد، تجربه و درکِ هماهنگیِ اطراف با سوژه است.
منظورِ ما از این سینک بودن، هماهنگیِ نور و دمایِ محیط با رنگِ سوژه است.
حالا این که این هماهنگی چطور به دست می آید و وایت بالانس در تصویر برداری تا چه حد در کارِ اهمیت دارد را، به ادامه مقاله می سپاریم و البته اشتیاقِ شما به یادگیری.

اصلا وایت بالانس چیست؟

وایت بالانس چیست ، تنظیم وایت بالانس در فیلمبرداری

ما زمانی به یک عکس می گوئیم حرفه ای و خوب، که تمامِ ویژگی های زیبایی شناختی را در خودش یک جا گنجانده باشد.
این زیبایی، از ژست و حالتِ سوژه گرفته تا هماهنگی رنگ هایِ واقعیِ محیط با سوژه را شامل می شود. البته خیلی پیش می آید که ما برای مثال؛ یک عکسِ پرتره از دوستمان می اندازیم و بعد تمامِ عکس را با یک افکت، سیاه و سفید می کنیم.
این سبک ماست و قطعا حال و  هوای آن عکس، چنین دمایِ رنگی را به خودش می طلبد. اما وایت بالانس در تصویر برداری (فرقی ندارد فیلم باشد یا عکس) زمانی اهمیت پیدا می کند که شما می خواهید کار را دقیقا با همان رنگی که در ساعتِ 3 ظهر گرفته اید منتشر کنید. داستان از این جا سخت می شود که شما باید وایت بالانس را با توجه به رنگی که محیط در آن ساعت دارد، با سوژه تنظیم کنید. اگر باز هم می پرسید وایت بالانس چیست به مثالِ زیر توجه کنید.

اهمیتِ وایت بالانس در تصویربرداری

وایت بالانس در حقیقت ترازی است برای این که ما دما و رنگِ محیط را با رنگِ سوژه برابر کنیم.
از طرفی، مقیاسِ (کِلوین) درجه طیفِ رنگیِ قالب در یک منبعِ نور هست. هر چه عددِ درجه کلوین بالاتر برود (یعنی مثلا به 10000 برسد) دمایِ عکسِ ما سرد تر می شود.  هر چه قدر پائین تر بیاید (مثلا 3000) دمای فیلم یا عکسِ ما گرم تر و تابستانی تر است. حالا فرض کنید شما در حالِ فیلمبرداری از یک خرسِ قطبی هستید. محیطِ اطراف کاملا یخی، سرد و سفید است.
اگر با این شرایط، ما وایت بالانس را روی 3500 بگذاریم، به نظرتان حس و حالِ نارنجی و تابستانی که فیلم به مخاطب منتقل می کند، قابل بخشش و چشم پوشیست؟! قطعا نه! چرا؟ چون حتی مرغِ پخته هم می داند که دما در چنین مکانِ جغرافیایی سرد است و آسمان و سطوح، سال تا سال رنگِ گرمایِ خورشید را به خودشان نمی بینند.

پس در نتیجه فیلم یا عکسِ ما به علتِ عدمِ اگاهی از اهمیتِ وایت بالانس در تصویربرداری، کاملا غیر قابل باور و مصنوعی می شود. چون رنگِ محیط واقعی نیست و با سوژه تطابق ندارد. اعدادی که برای درجه کلوین گفتیم، زمانی که شما در حالِ عکاسی یا فیلمبرداری در فضای باز و در معرضِ نورِ خورشید هستید کاملا استاندارد هستند.
ولی در جایی شبیه به اتاقِ سر بسته و زیرِ نور مصنوعی، درجه کلوین ممکن است کمی تغییر بکنند.

تنظیم وایت بالانس در فیلمبرداری

تا اینجا فهمیدیم که وایت بالانس چیست. فهمیدیم که اگر دوربینِ ما بتواند طیفِ رنگ را درست تشخیص بدهد، ما به ترازِ سفیدی یا همان وایت بالانس مطلوب و حرفه ای رسیده ایم. اما چطور می توانیم این تنظیمات را به دوربینِ خود در حینِ فیلمبرداری اضافه کنیم؟

وایت بالانس در فیلمبرداری ، وایت بالانس در عکاسی

ما در تمامِ دوربین ها (اصلا هم فرقی ندارد پیشرفته باشد یا مبتدی) گزینه ای به نامِ WB داریم.
با فشردنِ این دکمه به راحتی می توانیم رنگِ محیط را با توجه به نورِ سفید تنظیم کنیم یا به اصطلاحِ ساده تر، به وایت بلانس برسیم. مثلا اگر گزینه shade را انتخاب کنید، دوربین متوجه می شود که سوژه در سایه قرار دارد و باید رنگِ متناسب با آن شرایط را برای فیلمبرداری تنظیم کند.
البته دورربین هاِ دیجیتالی که برای خریدشان پولِ زیادی داده اید، خوشبختانه می توانند خودشان به صورتِ هوشمند، رنگِ سوژه فیلم را با توجه به دمای محیط تشخیص بدهند و خودکار به ترازِ سفیدی برسند.
به صورتِ کلی تنظیم کردنِ وایت بالانس در فیلمبرداری تفاوتی با تنظیمِ آن در عکاسی ندارد.

مراحلِ تنظیمِ دستیِ وایت بالانس در عکاسی

گاهی پیش می آید که دلمان نمی خواهد بر اساسِ تنظیماتِ خودکاری که دوربینمان برای تراز سفیدی تعیین کرده است عمل کنیم.
در این حالت مجبوریم به خودکفایی برسیم و خودمان به صورتِ دستی این موارد را برای رسیدن به وایت بالانسِ دلخواه به دوربین اضافه کنیم. در حقیقت انگار شما در حالِ برنامه نویسی برای دوربینتان هستید و می خواهیم آپشنِ جدیدی به آن اضافه کنید.
برای آن که قضیه شفاف تر باشد، لطفاً به مراحلی که گفته می شود توجه کنید:

تنظیم وایت بالانس در فیلمبرداری
  1. دوربین را روی سه پایه قرار بدهید و با دکمه WB واردِ تنظیماتِ تراز سفیدی بشوید.
  2. سعی کنید سوژه اصلی شما دارایِ رنگِ سفید باشد. طوری که تمامِ صحنه را با رنگش کاور کند. مثلا یک لباس سفید یا بک گراندِ سفید از جنسِ مقوا یا کاغذِ A4. (ما می خواهیم دوربین را عادت بدهیم که اگر قرار بود ترازِ سفیدی را در عکس رعایت کند، با توجه به رنگی که برایش تعریف کرده ایم این کار را انجام بدهد.)
  3. دوربین را در حالتِ فوکوسِ دستی (P) قرار بدهید. حالا یک عکس از بک گراندِ سفیدی که در مرحله قبل آماده کرده اید بی اندازید.
  4. حالا دیگر وقش رسیده واردِ قسمتِ Custom White Balance بشوید و کم کم قالِ قضیه را بِکنید.
  5. عکسی را گرفته اید سِلکت کنید. حالا این عکس را به دوربینتان، به عنوانِ مرجعِ ترازِ سفیدی خود معرفی کنید. در مرحله آخر با فشردنِ دکمه SET تمامیِ این مراحل را تائید و ذخیره کنید. خسته نباشید! شما موفق شده اید خودتان گزینه وایت بالانسِ دستی را فعال کنید.

از این که باز هم اکستون استودیو را به عنوانِ پکیجِ کمکِ آموزشی خود در زمینه عکاسی و فیلمبرداری انتخاب کرده اید، بی نهایت سپاسگزاریم. اگر سوالی در زمینه تنظیم تراز سفیدی دارید در بخش کامنت ها با ما درمیان بگذارید.

این مطالب را هم حتما بخوانید:

فهرست مطالب

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *