بیائید همگی صادقانه اعتراف کنیم که تجهیزات فیلمبرداری، با گذشتِ هر یک روز به اندازه یک قرن پیشرفته می شوند. از زمانی که اولین عکس توسط یک دوربینِ چندصد کیلویی توسطِ انسان گرفته شد تا زمانی که برادرانِ لومیرِ اولین فیلمِ مستقلِ خود را در استودیویِ شخصی شان در فرانسه ساختند، آن قدر قابلیت های مسحور کننده و گاهاً فرا انسانی به صنعتِ فیلمبرداری و عکاسی اضافه شده که پایه گذارانِ این علم حتی در مخیلشان هم نمی گنجید.
ما حالا دیگر از دیدنِ عکسِ انسانی بر روی کره ماه و فیلمِ نوشیدنی خوردنش با موجوداتِ فضایی متعجب نمی شویم. دیگر زمانی که تصویر متحرکِ یک قطار بر پرده سینما را که درحالِ نزدیک شدن به ما هست را می بینیم وحشت زده در سالن همهمه نکرده و آنجا را ترک نمی کنیم! همه این ها را مدیونِ قدرتِ اعجاب انگیزِ دنیای عدسی ها، تجهیزات فیلمبرداری حرفه ای و تکنیک های نور پردازی و صداگذاری در استودیو ها هستیم.
در ادامه به معرفی تجهیزات فیلمبرداری می پردازیم. اینکه بدانیم برای یک کار حرفه ای باید چه پارامترهایی را دورهم جمع کنیم و تجهیزات شروع فیلمبرداری که لازم و ضروری است دقیقا کدام است بسیار مهم می باشد. همچنین اینکه بدانیم برای تهیه تجهیزات مورد نیاز استدیو فیلمبرداری چه المان هایی واجب و ضروری نیستند می تواند از ابعاد اقتصادی، زمانی و صرف انرژی به نفع مان باشد. پس لطفا بی جهت دست و دلبازی نکنید و پیش از خواندن این مقاله هرچه از تجهیزات تصویربرداری را که در بازار مشاهده می کنید خریداری ننمایید!
با تجهیزات استودیو فیلمبرداری آشنا شوید
بسته به این که شما بخواهید در استودیوتان چه سبک فعالیتِ هنری یا علمی انجام بدهید، نیازتان به انواعِ تجهیزات استودیو فیلمبرداری نیز تغییر می کند. قطعا شما برای ساخت و تهیه یک فیلمِ مراسم عروسی نیاز ندارید از تجهیزات حرکتی تصویربرداری خیلی حرفه ای یا انواع لنز ها استفاده کنید! و برعکس برای ساخت یک تیزر تبلیغاتی از یک کارخانه مواد غذایی عظیم شما باید از انواع نور ها، انواع لنز ها و شاید کوادکوپتر هم استفاده کنید.
به صورتِ کلی تجهیزات فیلمبرداری که در کارِ شما نقشِ تعیین کننده دارند و اگر هر کدام از این ها وجود نداشته باشد یا کاستی در آن دیده شود، نمی شود نامِ آن محل را استودیو گذاشت، در این سه واژه خلاصه می شود: صدا / دوربین / نور.
در انتها پس از اطمینان از وجود و عدمِ کاستی این سه، به عنوانِ کارگردانِ آن استودیو می توانید دستورِ حرکت را بدهید. تنها با وجود این تجهیزات شروع فیلم برداری حرفه ای میسر است.
تجهیزات نورپردازی فیلمبرداری، واجبتر از نانِ شب!
تجهیزات نورپردازی فیلمبرداری، واجبتر از نانِ شب است. بله! تجهیزات تصویربرداری که وظیفه ایجاد نور مناسب را دارند بسیار پر اهمیت هستند. رشته ها و فوتون های بینهایت باریکِ نور، قدرتِ ماورایی در ایجادِ تغییرِ حالاتِ میمیکِ صورت را دارند. این که شما بخواهید در حینِ فیلمبرداری، سوژه را بشاش تر، جوانتر و یا مرموز و بی روح نشان بدهید، صرفا به وسیله اعجازِ تجهیزات تصویربرداری که با هدف نورپردازی ساخته شده اند تبدیل به ایده های قابلِ پیاده سازی می شوند. پس در نتیجه به وسیله تجهیزات نور پردازی فیلمبرداری، هم می توانید نیمه تاریکِ وجودِ سوژه و هم نیمه امید بخش و روشنش را به تصویر بکشید.
ویدئو لایت ها یکی از انواعِ وسایل لازم برای فیلمبرداری با نورِ مناسب در استودیو ها هستند که به دو گروهِ تاشو و غیر تاشو تقسیم می شوند. ما در این مقاله به عنوانِ نمونه ویدئو لایتِ مدلِ Godox LED Light SZ200 Bi Color را پیشنهاد می کنیم که قدرتِ نورپاشیِ خیره کننده و البته قیمتِ معقولی دارد.
یکی دیگر از این تجهیزات (البته برای تازه کار ها)، رینگ لایت است. این وسیله علاوه بر استودیو های فیلم برداری در آتلیه های عکاسی نیز مورد استفاده قرار می گیرد. از رینگ لایت ها به صورت ثابت نور تابیده می شود و در صورتی که به سوژه به قدرِ کافی نزدیک باشند، می توانند نیاز های یک فیلم برداری حرفه ای در استودیو ها را پوشش بدهند. بهترین ورژنِ رینگ لایتی که در بازار وجود دارد و قدرتِ کاورسازی آن سی متر تخمین زده شده ، مدلِ fn 480II pro است.
البته نباید از مدلِ ck- 480 II هم غافل شد. هرچند این رینگ لایت به واسطه قابلیت های مازادی که نسبت به نسخه قبلی دارد (از جمله قابلیتِ تنظیمِ شدت و دمای نور) شاید مرهمِ دردِ استودیو هایی که بودجه محدودی دارند نباشد اما به هر حال در حرفه ای بودن آن شکی نیست.
هر دوی این تجهیزها که نام بردیم از معروف ترین و کاربردی ترین تجهیزات فیلمبرداری در حوزه نورپردازی هستند که با توجه به نیازتان در هنگامِ ضبطِ فیلم در استودیو، می توانید با قیمت های مختلف و البته سطوح کیفی متفاوت خریداری کنید.
تنها صداست که می ماند
از دیگر تجهیزات لازم برای فیلمبرداری ابزار مربوط به صداست. میکروفون ها آن قدر شخصیت های انعطاف پذیری دارند که شما می توانید به راحتی در هر شکل و اندازه ای با توجه به نیازتان در استودیو از آن ها استفاده کنید. میکروفون های پایه دار برای ضبط ترک های موسیقی و دوبله های نفس گیر استفاده می شود. رکوردر های رومیزی، مدل های یقه ای و حتی ورژن های اصطلاحا نامرئی که در پشتِ گوش قرار می گیرند و گاها توناژی نزدیک به رنگِ پوستِ بدن دارند همه از تجهیزات صدابرداری هستند.
Studio Mic ها از محبوب ترین و کاربردی ترین انواعِ برندِ میکروفون هستند که به عنوانِ یکی از تجهیزات فیلمبرداری در استودیو ها استفاده می شوند. از مدل های معروفِ سری میکروفون های استودیو که به صورتِ رومیزی استفاده می شود، مدلِ MAONO AU-PM461TR است که قالبا در استودیو های ضبطِ دوبله محبوبیتِ زیادی دارد. از طرفی اگر قصدِ ضبطِ پادکست دارید و دوست ندارید میکروفون در کادر قرار بگیرد، می توانید از میکروفون های یقه ای بویا مدل BY-DM10 استفاده کنید و حسابی حرفه ای گری خودتان را به نمایش بگذارید.
دوربین رفت؟ حرکت!
دوربین ها برای یک استودیوی فیلمبرداری نمادِ همین معشوقِ جانی هستند که رضا براهنی در شعرش آورده و اگر وجود نداشته باشند تمامِ زحماتِ ما برای نورپردازی و صداگذاری از بین رفته و ما چیزی نیستیم که کسی بخواهد ما را ببینید. می توان گفت که دوربین از عناصرِ جدایی ناپذیرِ تجهیزات تصویربرداری است. شاید ما بتوانیم فیلم صامت بسازیم و از تجهیزات صداگذری استفاده نکنیم، شاید بتوانیم از قدرتِ نورپردازی برای جلوه دادنِ هر چه بیشتر به سوژه استفاده نکنیم، اما آیا بدونِ در دست داشتنِ دوربین می توانیم همین اثرِ هنری و تجربه ای بی نور و بی صدا را ضبط کنیم و در معرضِ نمایش بگذاریم؟
دوربین های DSLR نسبت به دوربین های سونی قیمتِ معقولتری دارند و آن ها را می توان با یک بودجه نه چندان فضایی تهیه کرد، دقیقا برعکس سونی. شما می توانید با نهایتِ پنجاه و نه فریم در ثانیه و با کیفیتِ فول اچ دی و فاصله کانونی که نقطه واید استاندارد را پوشش می دهد، یک تیمِ فیلمبرداری حرفه ای در استودیوی خود تجهیز کنید و علاوه بر آن زیرِ بارِ قرض و اقساط کمر خم نکنید. البته که وقتی حسابی پیشرفت کردید وقت خرید یک دوربین حرفه ای سونی است.
سخن آخر در معرفی تجهیزات فیلمبرداری
ما در این مقاله خودمان را به هر دری زدیم تا شما را به عنوانِ کسی که قصد دارد یک استودیو فیلمبرداری تاسیس کند قانع کنیم که اگر حتی در یکی از عناصرِ سه گانه تجهیزات فیلمبرداری که شاملِ :
- تجهیزات نورپردازی فیلمبرداری
- تجهیزات صداگذاری و ابزارِ مربوط به آن
- و در نهایت تجهیزات تصویر برداری یعنی دوربینی که تمامِ این وقایع را به تصویر کشیده و ضبط می کند
نقصی وجود داشته باشد، شما نمی توانید هم پای رقبایتان حرکت کنید. همچنین بودجه تان را نیز باید تنظیم کنید تا با ایجادِ مخارجِ گزاف و گاهاً غیر ضروری(مثل خرید تجهیزات حرکتی فیلمبرداری برای یک استدیوی 10 متری!!!)، استودیوی شخصیِ شما در همان ابتدای کار به خاکِ بنفش ننشیند.
البته ممکن است قصد شما تاسیس آتلیه نباشد و شما صرفا برای انجام پروژه های کاری تان قصد خرید تجهیزات تصویربرداری را دارید. شاید بهتر باشد به گزینه استفاده از خدمات یک استدیوی حرفه ای نیز در این شرایط فکر کنید و خودتان را به زحمت و هزینه بیهوده نیندازید. اکستون استودیو با ارائه انواع خدمات تصویربرداری و صدابرداری برای پروژه های مختلف شما، می تواند در کنارتان باشد.