سرعت شاتر در فیلمبرداری ، سرعت شاتر چیست

نکات مهم سرعت شاتر در فیلمبرداری برای حرفه ای ها

سرعت شاتر در فیلمبرداری احتمالا جزء آخرین فاکتور هایی است که یک عکاسِ آماتور به آن فکر می کند. بعضی از چیز ها در عینِ مهم بودن، از قلم می افتند و البته همان اندازه هم از کیفیتِ کارِ ما می اندازند.
ممکن است تا امروز حتی یک ثانیه هم فکر نکرده باشیم که نور دقیقا چطور می فهمد باید از کجا واردِ لنز دوربین شود. آیا کسی اجازه ورود به او می دهد؟
یا خودش به صورتِ ذاتی می داند که با توجه به اندازه سوژه و مکانِ قرارگیریِ عکاس در محل، باید از کدام نقطه لنز دوربین را هدف بگیرد؟ اگر دوست دارید بدانید تاثیر سرعت شاتر در فیلمبرداری، تا چه میزان است؛ با اکستون استودیو همراه باشید.

سرعت شاتر چیست و چرا مهم است؟

سرعت شاتر در فیلمبرداری ، سرعت شاتر چیست

در فیلمبرداری دیجیتال، دو فاکتور وجود دارد که باید حسابی موردِ توجه و البته بحث قرار بگیرد.
این دو عامل چیزی نیستند جز شاتر اسپید و فریم ریت. اما قبل از این که درباره سرعت شاتر در فیلمبرداری به شما اطلاعات بدهیم، بهتر است فریم ریت را تعریف کنیم.
چون شاتر و فریم دو دوست هستند که هیچ وقت  نمی توانند بدونِ هم زندگی کنند و کاملا به هم وابسته هستند. پس پیش از آن که بدانید سرعت شاتر چیست، اول با دوستِ قدیمی اش آشنا بشوید.

با فریم ریت آشنا شوید

از لحظه ای که دوربین را در دست می گیرید و شروع به فیلمبرداری از محیط می کنید، تعداد فریمی(تک تصویر ثابت) که در هر ثانیه ثبت می شود، تبدیل می شود به فریم ریتِ ما. مثلا فرض کنید ویدیو ما با این نام گرفته و ذخیره می شود: 30fps.
آن عدد و این حروفِ انگلیسی که مشاهده می کنید، تعداد فریمی است که شما در هر ثانیه موفق به ضبطش شده اید.
پس یعنی دوربینِ شما توانسته در هر ثانیه، 30 فریم بگیرد. این را هم بد نیست که بدانید، معمولاً فیلم‌های سینمایی با فریم ریت 24 گرفته می شوند و برنامه ‌های تلویزیونی با فریم‌ ریت 30. در ضمن؛ فریم ریت هایی با تایمِ بالاتر برای مثال 60، 120 و 180، ویدیو هایی هستند که از حالتِ سرعتِ نرمال خارج شده اند و دیگر تبدیل به صحنه آهسته (اسلوموشن) شده اند.
خب حالا که به قدرِ کفایت با فریم ریت آشنا شدید، بهتر است بدانید سرعت شاتر چیست!

تعریفِ سرعت شاتر در فیلمبرداری

سرعت شاتر در فیلمبرداری، مدت ‌زمانِ نوردهی به هر کدام از فریم هاست. برای مثال اگر فریم ریت شما 24 باشد و سرعتِ شاتر شما 50/1 (یک پنجاهمِ) ثانیه باشد، یعنی هر کدام از آن 24 فریم، یک پنجاهم ثانیه نور می گیرند.

نکته طلایی درباره تاثیر سرعت شاتر در فیلمبرداری

یک نکته: فوتِ کوزه گری در تنظیمِ سرعت شاتر در فیلمبرداری این است که؛ فریم ریتِ شما هر عددی که باشد، سرعتِ شاترِ شما باید دو برابرش تنظیم شود.  برای مثال اگر فریم ریت شما 30 است، باید سرعت شاتر را روی عدد 60/1 (یک شصتم) تنظیم کنید. یعنی به شاتر دستور می دهید که به تک تکِ آن 30 فریمی که ضبط شده است، 60/1 (یک شصتم) ثانیه نور برساند.

چرا باید سرعت شاتر همیشه دو برابرِ فریم ریت باشد؟

احتمالا حالا دیگر باید فهمیده باشید که اصلا سرعت شاتر چیست و چه اثری در کیفیتِ کار دارد. اما ما برای هر حرفی که می زنیم، دلیلِ قانع کننده و البته محکمی داریم.
ما در بحثِ تنظیمِ شاتر اسپید، به یک مسئله مهم بر می خوریم که آن motion blur یا سرعتِ محو شدنِ یک تصویرِ در حالِ حرکت است. اگر سرعتِ شاتر در فیلمبرداری، دو برابرِ فریم ریت نباشد، آن motion blur که استانداردِ تلویزیون یا سینما است و چشم های مخاطب به دیدنش عادت دارد، از بین می رود. با دیدن ویدیوی زیر کاملا مفهوم آنچه گفته شد را درک خواهید کرد.

نباید های تنطیم سرعت شاتر حین فیلمبرداری

تاثیر سرعت شاتر در فیلمبرداری به قدری است که وقتی شما شروع به فیلمبرداری می کنید، دیگر نباید به درجه سرعتش دست بزنید. یعنی اگر در حالِ ضبط هستید، فقط کافی است یک بار قبل از شروع کار، سرعت شاتر را تنظیم کنید و تمام.
اگر در حالِ فیلمبرداری در ساعاتی که نورِ آفتاب، شارپ و تیز است هستید(مثل سرِ ظهر) و می خواهید به دردسرِ تغییر دادنِ سرعت شاتر نیوفتید و فقط یک بار برای فیکس کردنش وقت بگذارید، حتما از یک فیلترِ خنثی کننده بهره بگیرید.
اگر بی خیالِ استفاده از از این فیلتر ها بشوید، فقط توانسته اید به میزانِ بسیار بسیارِ کمی حساسیتِ رد شدنِ نور از شاتر را کنترل کنید و این طوری ممکن تا به خود بیائید و بخواهید سرعت شاتر در فیلمبرداری خود را تغییر بدهید، سوژه از دست رفته باشد و دیگر زمانِ شکار کردنش هرگز تکرار نشود.

تنظیمِ سرعت شاتر دوربین موبایل

قطعا می دانید که دوربین های حرفه ای dslr و میرورلس، تنظیماتِ هوشمندی دارند که خودشان می توانند سرعتِ شاتر در حینِ فیلمبرداری را تنظیم کنند.
البته همیشه سخت گیر های کمال طلبی وجود دارند که تنظیم های اوتوماتیک را قبول ندارد و صورتِ دستی در گوشه چپِ صفحه نمایشگرِ دوربین خود، با توجه به شرایطِ نور دهیِ خاص، سرعت شاتر را تنظیم می کنند.
اما ما در دوربینِ موبایل هایمان هم می توانیم سرعت شاتر را تنظیم کنیم. با استفاده از اَپِ  Manual Camera DSLR (Lite) ، می شود در حدِ یک دوربینِ چند میلیونیِ حرفه ای، سرعتِ شاتر خود در حینِ فیلمبرداری را تنظیم کرد و خروجی های 1080P با کیفیتی گرفت.

شاتر ها هم می میرند

هر چیزی در این دنیا، عمرِ مقرری دارد. شاتر های دوربین هم از این قضیه مستثنا نیستند و پس از مدتی از بین می روند.
شما به عنوانِ یک فیلمبردار و عکاسِ حرفه ای باید به دو دلیل، عمرِ شاترِ دوربینِ فیلمبرداریتان برایتان مهم باشد.
اول از همه این که اگر متوجه بشوید چند شات گرفته اید، می توانید یک برنامه دقیق و بی نقص برای تعمیرات و نگهداری دوربین خود بچینید.
دوم این که هر چه قدر عمر شاتر بیشتر باشد، دوربین دستِ دوم تر است و بهتر است قبل از خریدِ این نوعِ از دوربین ها، حتما عددِ شات را تخمین بزنید.
برای ساده تر شدنِ کاری که به شما گفتیم، یک راهِ خوب وجود دارد.
اگر واردِ دامنه این سایت بشوید www.CameraShutterCount.com  و آخرین عکسی را که از یک سوژه گرفته اید را در این سایت بارگذاری کنید، اطلاعاتِ شگفت انگیزی درباره تخمین عمرِ شاترِ دوربینتان به شما داده می شود و حتی می گوید که تا چند وقتِ دیگر می تواند بی نقص برایتان کار کند.

در این مقاله سعی کردیم بطور کامل و البته ساده به مبحث سرعت شاتر در فیلمبرداری بپردازیم.
خوشحالیم که مقالات اکستون استودیو می توانند هرچند اندک مطالبی را به شما بیفزایند. یادتان نرود که ما آماده ایم تا بی نقص ترین ویدیو هارا – البته با تنظیم ترین سرعت شاتر – برایتان بگیریم؛ فرقی ندارد ویدیوی شخصی بخواهید یا تیزر تبلیغاتی. با ما تماس بگیرید.

این مطالب را هم حتما بخوانید:

فهرست مطالب

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *