عکاسی مینیمال از معدود سبک های عکاسی است که نامش، دقیقا کاری را که انجام می دهد به ما می گوید. مینیمال به معنای حداقل است، اما کاربردش در هنرِ عکاسی کجا نمود پیدا می کند؟
اگر می خواهید بدانید که عکاسی مینیمال چیست، چگونه و کجا متولد شده و عکاسی های مینیمال چه تعداد گونه و شاخه های متنوعی دارند، با ما در ادامه این مقاله همراه باشید.
زمانی که عکاس تصمیم می گیرد، به دور از پیچیدگی و با استفاده از حداقلی ترین امکاناتِ اطرافش تصویری را ثبت کند، اما در عینِ حال بیننده را محوِ سادگی زوایا و اعجازِ هندسه اشکال کند، در حقیقت توانسته از پسِ سختی های عکاسی مینیمال بر بیاید.
ما این سبک از عکاسی را به نوعی خلوت گرایی تشبیه می کنیم. یعنی عکاسِ مینیمال سعی دارد به دور از هیاهوهای رایج در زندگیِ کنونی، فارغ از تحمیلِ شعاری از جنسِ اندوه، بیکاری، شرایط اقتصادی نا به سامان و حتی بازی های سیاسی، عکسی را به ثبت برساند که مخاطب حتی با یک نگاهِ گذرا به آن بتواند آرامشِ از دست رفته این روزهایش را دریافت کند. در دنیای شلوغ و سراسر هرج و مرجِ فعلی که تنش هایش تا قلبِ هنر، سینما و شعر هم نفوذ کرده، عکاسی به سبک مینیمالیستی، هنوز متانت و آرامشِ روزِ نخستش را حفظ کرده و هیچ تمایلی به درگیر شدن در جشنِ بالماسکۀ هزار چهره و هزار رنگِ انسان های امروزی ندارد.
عکاسی مینیمالیستی چیست و در چه تاریخی رواج پیدا کرد؟
تاریخچه عکاسی مینیمال دقیقا بر میگردد به یکی از پر هرج و مرج ترین دوره های تاریخی جهان. شاید آمریکا همواره مهدِ جنبش های جدیدِ هنری معاصر باشد و حتی در رواجِ موضوعِ اصلیِ این مقاله نیز تاثیرِ زیادی داشته باشد، اما این بار استثناً باید خلق و تولدِ این سبک از عکاسی و هنر را مدیونِ سرزمینِ سیاست های برفی باشیم؛ روسیه!
انقلاب ها همواره بر روی عواطفِ هنرمندانِ یک کشورِ ملتهب تاثیر می گذارند. انقلابِ اکتبرِ روسیه هم از آن دست تغییراتی بود که باعث ساختارشکنی در سبکِ نقاشان و عکاسان روسی شد.
هنرمندان، فهمیده بودند که جامعه به چیزی فراتر از حرافی و زیاده گویی یک اثرِ هنری نیاز دارد. تصاویر و نقاشی هایی که بتواند به قلبِ مردمِ منقلب آرامش بدهد؛ نه آن که بیشتر آن ها را یاغی کند. در پی تمامِ این تحلیل ها بود که از دلِ پیچیدگی های عکاسی و نقاشیِ رئالیستی و حتی فرا واقع گرایی، نقاشی و عکاسیِ مینیمال متولد شد. بعد از جنگِ جهانی دوم و همزمان با جنبش اکسپرسیونیسم در آمریکا، نقاشان و عکاسان برای رهایی از زنجیرهای کهنه گرا در هنر، این سبک از عکاسی را اول در کشورِ خودشان و بعد در جهان رواج دادند.
هر تغییری در ابتدا شاید خنده دار به نظر برسد و مخالفانِ زیادی را رو به روی ما به صف کند. از نظرِ هنرمندانِ پیشکسوت و نامی قطعا دیدنِ بومِ نقاشی که در آن فقط از یک رنگ استفاده شده و رنگِ سفیدی بر روی رنگِ سفیدِ بوم پاشیده شده است، مضحک و در مراحلِ بعدی نوعی بی احترامی و ساختارشکنی قلمداد می شود. اما با وجودِ تمامِ این مقاومت ها و سنگ اندازی های دلالانِ عکاسی و نقاشی، سبک مینیمال روز به روز بیشتر شناخته شد و رواج پیدا کرد!
جذابیت های عکاسی معماری مینیمال
تا اینجا گفتیم که عکاسی مینیمال یعنی چه اما اطلاعاتی درباره زیرشاخه های این سبک از تصویر برداری به شما ندادیم. مینیمالیست های معماری، اهلِ زیاد حرف زدن نیستند، حاشیه رفتن را دوست ندارند، یک راست می روند سرِ اصلِ موضوع. اگر بخواهند از یک پنجره رنگی عکس بگیرند، دقیقا فقط تمرکزشان را بر روی همان پنجره رنگی می گذارند. نه گلدانی که پائینِ پنجره است، نه دخترِ زیبایی که در حالِ بافتنِ مویش در چند متر آن طرف ترِ پنجره است و نه هیچ جزئیات و کلیاتِ دیگری.
از طرفی ممکن است عکاس دوست داشته باشد زاویه دوربین را طوری تنظیم کند تا هم زیبایی موهای دختر، و هم گلدانِ پائین پنجره در عکس ثبت بشود. اما همه این ها بستگی دارد به علاقه و درونیاتِ عکاس مینیمالی که در حالِ تصویر برداری از آن معماری است دارد؛ به این که آیا دوست دارد جزئیاتِ دور و نزدیکِ بیشتری به عکسش اضافه کند یا خیر.
چطور از پسِ عکاسی مینیمال تبلیغاتی بر بیاییم؟
شاید نامِ تبلیغات را که بشنویم همزمان واژه تجملات نیز در ذهنمان تداعی شود. یعنی لزوما فکر می کنیم برای بٌرش داشتنِ حرف و رساندنِ مقصود به مشتری، باید از عناصرِ خیره کننده و سرشار از شلوغی بهره بگیریم. اما عکاسی مینیمال این طرزِ تفکر را به صورتِ کلی نقض کرده است.
در این سبک از عکاسی شما تمامِ تمرکزتان را صرفا بر روی محصولی که قصدِ تبلیغش را دارید می گذارید. آن قدر فضای اطراف را خلوت نگه میدارید تا بیننده در سکوتِ عکسِ تبلیغاتی شما تسخیر شود. هرچند تنظیمِ نور، رنگ، زاویه و اَشکال شناسی در این سبک باید به صورتِ جداگانه موردِ بحث قرار بگیرد، اما برای تبلیغِ یک کالا یا خدمت به صورتِ مینیمالیستی، از تناسبِ رنگِ محیط با عنصری که قصدِ تبلیغش را دارید غفلت نکنید. گاهی ساده ترین راهِ رساندنِ مقصود، حاشیه نرفتن و بهره نگرفتن از چیزهای اضافه است.
عکاسی مینیمال طبیعت چه ویژگی هایی دارد؟
در این سبک از عکاسی به شیوه مینیمال، پس زمینه حرفِ اول را میزند. ممکن است شما دوست داشته باشید تصویر یک پرنده را ثبت کنید. اما این پرنده دقیقا در کجا قرار دارد تا بفهمیم عکسِ شما مینیمالیستی است یا نه؟
پرنده ای که در قفسِ کوچکی در آپارتمان شما قرار دارد و پس زمینه اش کاغذ دیواری اتاقِ شما است، نمی تواند در گرفتنِ عکاسی مینیمال طبیعت به شما کمکی بکند. بک گراند و محیطِ اطرافِ پرنده باید جزئی از طبیعت باشد. ممکن است یک شاخه، آسمانی وانیلی رنگ، یا یک هوای مه آلود شبیه به دریای چمخاله، این شرایطِ ایده آل برای عکس برداری مینیمالیستی را فراهم کند.
عکاسی مینیمال در خانه، تجربه ای از نوعِ سادگی زندگی
شاید خانه تنها محیطی باشد که ما نیمی از عمرمان را در آن سپری می کنیم. برای همین می توانیم جز به جز احساساتِ لوازمی که در اطرافمان هست را با تمامِ وجود لمس کنیم. در این سبک از عکاسی، شما می توانید میزِ کارتان را خالی از وسایلِ اضافی کنید و صرفا از فنجانِ قهوه ای که بر روی آن قرار داده اید عکس بگیرید. بدونِ جزئیاتِ اضافه، بدونِ حرافی و حاشیه رفتن. فقط عکسی از لیوانِ سرامیکی سفیدی که مایه قهوه ای دورنش با بخاری ملایم در آن شکل گرفته به آرامش رسیده. همین!
این ترفند درباره عکاسی مینیمال تولد هم صدق می کند. تعیین کنید که می خواهید سوژه از چه جنسی باشد. رنگه های انسانی در عکس داشته باشیم یا صرفا به اجسامِ بی جان تکیه کنیم. مثلا شاید ترجیح بدهیم عکسِ تولدمان را در صفحه شخصیمان به اشتراک بگذاریم. اگر طرفدارِ این سبک هستید، استفاده از یک کاپ کیکِ ساده، با یک تَک شمعِ کوچک در وسطِ آن، به گونه ای که فقط یک دستِ ما در کادر باشد و نشان بدهد این کیکِ کوچک را بر روی هوا گرفته ایم، میتواند ما را گرفتنِ یک عکسِ مینیمالیستی کمک کند. احتمالا این ایده یکی جذاب ترین و در عینِ حال ساده ترین عکس های تولد را برای شما به ثبت می رساند.
عکاسیِ به سبک مینیمال جذاب و به روز است و شما چه برای اهداف شخصی مثل عکس تولد و چه برای اهداف بیزینسی مثل عکاسی تبلیغاتی، به خوبی می توانید از پتانسیل ها و صراحت موجود در این سبک عکاسی استفاده کنید.
اکستون استودیو یکی از مجموعه های حرفه ای در زمینه عکس مینیمال است؛ شما با هر نیت و هدفی که به خاطر آن می خواهید از این سبک بهره ببرید، می توانید به اکستون بیایید و تنها آنچه در پس زمینه ذهنتان دارید بگویید تا طراحی، ایده نهایی و در نهایت عکاسی شما با سبک مینیمال انجام بگیرد.