نقاشی با نور، همان طور که از نامِ شاعرانه اش پیداست سبکی سرشار از لطافت و خاص بودن است.
وظیفه یک هنرمند و در مرحله دوم یک عکاس، این است که هر چه در توان دارد برای خلقِ یک صحنه نوآورانه به کار ببندد. اما قبل از هر چیزی باید با تعریفِ این ژانر از عکاسی آشنا باشید.
در قدمِ بعد هم اگر واقعا سودایِ خلقِ یک اثرِ هنری خاص را دارید، پا در مسیرش بگذارید و زیبا ترین تصویری که تا به حال ثبت کرده اید را از خودتان به جا بگذارید.
با تعریفِ نقاشی با نور آشنا شوید
عکاسی نقاشی با نور، خیال انگیز ترین راه برای گرفتنِ یک عکس است.
به این صورت که شما یک منبع نوری را، در مکانی کاملا تاریک همراه با سوژه حرکت می دهید. حالا دوست دارید کمی قوه تخیلتان فعال شود؟ عالی است!
قطعا تا به حال تصاویر یا فیلم هایی از دراویشی که در حالِ رقصِ سماع هستند را دیده اید. سماع روندگان یک پوشش مخصوص دارند. ردا و دامنی بلند به همراهِ یک کلاه. حالا تصور کنید شما یک ریسه یا نورِ ال ای دی را به حالتِ پیچک وار دورِ دامن، کمر، دست ها و کلاهِ آن فرد بپیچانید.
الان دیگر با هر بار چرخش در فضای تاریک، نورِ متمرکزی که در تاریکی همراه با سوژه حرکت می کند، اشکالی خارق العاده را خلق می کند. نور به آرامی در تاریکی کشیده می شود و انگار یک اتفاقِ فراطبیعی در حالِ رخ دادن است.
پس به حرکتِ نور همراه با سوژه در تاریکی مطلق می گوئیم نقاشی با نور.
گوشه ای از سر گذشتِ نقاشی با نور
من ری، هنرمند و پیروِ مکتب سوررئالیسم، اولین فردی بود که تکنیکِ بازی با نور را در عکاسی ابداع کرد.
این حُقه جذاب در اواسطِ 1920 تا 1930 در مجموعه کار های او ظاهر شد و به خاطرِ جنسِ نوآورانه اش با اقبال مواجه شد.
البته این ایده خلاقانه زمانی در ذهنش شکل گرفت که متوجه شد پایِ تمامِ عکس های پرتره اش را با خودکارِ نوری امضاء کرده است. همین فکر باعث می شود او سبکِ عکاسی نقاشی با نور را ترویج بدهد.
البته کمی قبل تر از آن یعنی در قرنِ 19، اتصالِ نور بر روی اشیایِ در حالِ حرکت، یک کاربردِ کاملا علمی داشت. این ایده توسطِ یک فیزیکدان ابداع شده بود. به این صورتِ که به فردی در اتاقی تاریک، رشته هایی از لامپ های باریک یا نقطه ای را متصل می کرد تا بتواند بر روی حرکاتِ اندامِ انسان به صورتِ تخصصی مطالعه کند.
اما آنچه که همه بر رویش اتفاق نظر دارند این است که آموزش نقاشی با نور، ابتدا توسطِ من ریِ خیالپرداز به هنرِ عکاسی راه پیدا کرد. دیدید؟ شما با یک ژانرِ تازه ظهور کرده و بی ریشه رو به رو نیستید. این سبک تقریبا قدمتی به اندازه تاریخچه ابداعِ دوربین را دارد.
چطور عکاسی نقاشی با نور را آغاز کنیم؟
این تکنیک هم مثلِ اسپلش یا پنینگ، جزء تجربه محور ترین سبک های عکاسی است.
یعنی شاید در چند بار اول به نظر برسد که قرار نیست هیچ وقت یک عکسِ جذاب به وسیله حرکاتِ نور بگیرید. شما به دو دلیل می توانید به این نا امیدی برسید.
اول این که منبعِ نوری شما، قدرت و شارپ بودنِ کافی را ندارد. مثلا اگر از یک لامپِ معمولی و بزرگ استفاده کنید، احتمالِ این که در شاتِ 100 هم به نتیجه دلخواه نرسید خیلی بالاست.
دومین دلیل هم باز به نوعی مربوط به منبعِ نور می شود. به این صورت که شما دقیقا نمی دانید باید چگونه از آن استفاده کنید تا یک طرحِ کهکشانی و خیال انگیز خلق کنید. حالا چطور در تکنیک نقاشی با نور نا امید نشویم؟
اهمیت دوربین در آموزش نقاشی با نور
خوشبختانه و صدقه سرِ فناوریِ قدرتمندِ گوشی های همراه، این روزها هر نوع تکنیکِ عکاسی را حتی با دوربین یک موبایل هم می توان پیاده کرد. پس در گامِ اول اصلا تصور نکنید که لازم که حتماً یک دوربین DSLR یا فول فریم حرفه ای خریداری کنید.
در دوربین های حرفه ای هم اگر در محیطِ سر بسته مثلِ اتاقِ تاریک هستید، دیافراگم را روی F8 تنظیم کنید.
حالا دوربین را روی حالتِ BULB قرار بدهید تا شاتر در زمانِ نقاشی با نور کاملا باز باشد. فعال کردن قابلیتِ عکسِ پی در پی و همچنین تایمر های طولانی مدت (مثلا 2 دقیقه)، می تواند زمانِ شما برای طراحی روی هوا با منبع نور را افزایش بدهد.
نکته
فراموش نکنید که در عکاسی نقاشی با نور، کوچک ترین لرزشِ دوربین می تواند به اندازه یک زلزله بم ویرانگر باشد. پس در نتیجه سعی کنید یا از سه پایه های مخصوص موبایل یا دوربین های حرفه ای استفاده کنید یا آن که دوربین را روی یک جایی کاملا مسطح و صاف به دیوار تکیه بدهید.
لامپ ها در نقاشی با نور
قطعا این بخش مهمتر از تمامِ قسمت های دیگرِ تکنیک عکاسی نقاشی با نور است.
شما در این سبک از هر نوع منبعِ درخشانی می توانید استفاده کنید. فقط به یک شرط: بزرگ نباشد. یعنی صرفِ این که لامپِ حمامی که یک نفر در آن در حالِ دوش گرفتن است را باز کنید و بعد ببرید مثلِ علَمِ یزید دورِ سرتان بچرخانید، عکاسی لایت پینتینگ نکرده اید.
در آموزش نقاشی با نور، بهترین گزینه استفاده از لامپ های ظریف و رنگیِ ال ای دی یا نئونی است. هر چقدر نورِ لامپِ ال ای دی را آرام تر و با حوصله تر در فضا حرکت بدهید، نور با شدت و کیفیتِ بیشتری در عکس ثبت می شود.
نکته
فراموش نکنید که هر چه محیطِ اطرافِ شما تاریک تر باشد و شما بیشتر در ظلمت فرو رفته باشید، لامپ های ال ای دی، عملکردِ بهتری از خودشان نشان می دهند.
پس در این سبک، شما فقط به یک منبعِ نوری نیاز دارید که آن هم دقیقا پا به پای شما حرکت می کند. در حقیقت انگار شما تبدیل به یک لامپِ زنده و سیار شده اید ولی با این تفاوت که فقط خودتان را روشن کرده اید نه محیطِ اطرافتان را.
ایده برای نقاشی با نور
شما هیچ محدودیتی برای دیوانگی ندارید!
در ایده نقاشی با نور، حرکتِ آزادانه دست ها و رهاییِ بدن حرفِ اول را میزند. همان طور که در ابتدای مقاله هم اشاره کردیم، استفاده از نورِ ال ای دی یا ریسه در زمانِ چرخش و رقصیدن، یکی از بهترین ایده ها برای عکاسی نوری است. کشیدنِ اشکالِ هندسی روی هوا یا دوری سر و بدن هم جزء پر طرفدار ترین ژست هاست.