جامع ترین راهنمای نورپردازی مصاحبه

شما با یک جست‌وجوی ساده متوجه خواهید شد که منابعِ مکتوب و مُدونی در رابطه با نورپردازی مصاحبه و آموزشِ اصول و قوانینِ آن به زبانِ فارسی در سایت های گوناگون وجود ندارد. در حقیقت مقاله پیشِ روی شما (که حاصلِ عرقِ جبین و کدِ یمینِ نویسنده است) شاید تنها منبعِ موثقی باشد که به تفضیل و با ذکرِ مثال های عینی به صورتِ تخصصی، تنها به شرحِ آموزش نورپردازی مصاحبه می پردازد. ما در مقاله ای جداگانه که به صورتِ ویژه در رابطه با تجهیزاتِ فیلمبرداری نگاشته شده، سه عنصرِ اساسی برای فیلمبرداری را نام بردیم که شاملِ دوربین، صدا و نور بود.

اما شرحِ اینکه رشته های سحر آمیزِ نور چه تاثیرات خیره کننده ای در جذابیت و قابلِ تحمل کردنِ یک مصاحبه مستندگونه دارند را در این مقاله آورده ایم، چرا که اساسا علمِ نور پردازی وسیع تر و مبسوط تر از آن است که بشود در چند پاراگراف یک متن گنجانده شود.

نورپردازی مصاحبه از قدم های مهم شروع یک پروژه

اصول نورپردازی مصاحبه | مثالِ اول

جدا از اصولِ حرفه ای نور پردازی مصاحبه که در مستندِ Leap of Faith به کار بسته شده، به شما حتما پیشنهاد می کنیم که این مصاحبه که از زبانِ کارگردانِ فیلم جنگیر در رابطه با جزئیات و درونیاتِ او در هنگامِ ساختِ این شاهکارِ هنری است را حتما تماشا کنید. این مستند با یک پس زمینه روشن فیلم برداری شده است. یعنی در حقیقت نور پرداز نخواسته با تکیه به این موضوع که در حالِ مصاحبه با کارگردانِ ترسناکترین فیلمِ تاریخِ سینما است، یک فضای مخوف برای بیننده بسازد. اما از طرفی همچنان عناصرِ سرما بخش در پس زمینه، مثلِ رنگِ سفیدِ سنگِ شومینه، نوری که از پشت سر به مجسمه های روی میز تابیده و هیبتی مبهم به آنها بخشیده و حتی در نهایت ترکیبِ پولیورِ مشکی با لباسِ آبی رنگِ ویلیام فریدکین(رنگِ آبی همواره نمادِ اندوه است)، این پس زمینه ذهنی را به مخاطب القا می کند که شما شاهدِ یک مصاحبه معمولی با یک آدمِ معمولی نیستید و باید خودتان را برای شنیدنِ رازهای میخکوب کننده زیادی آماده کنید.

از طرفی جایگاهِ مصاحبه شونده با توجه به منبع نور تعیین شده (این منبع بسته به محلِ فیلمبرداری شما می تواند نورِ پروژکتورهای استودیو یا پنجره نزدیک به سوژه باشد که در اینجا از نورِ مصنوعی یعنی تابشِ پروژکتور استفاده شده است)

عناصر نورپردازی در مصاحبه فریدکین

عناصر نورپردازی در مصاحبه این مستند، با توجه به انواعِ مختلفِ مصاحبه بدونِ تغییر باقی مانده است. در حقیقت مصاحبه با فکر کردن به اساسِ نورپردازی آغاز شده؛ این اساس در نور پردازی مصاحبه را به اختصار  DISC می نامند.(شاملِ: جهت/شدت/ملایمت/رنگ).

نظرتان در رابطه با جهتِ نورپردازی در مصاحبه مذکور چیست؟ منبعِ نور بینِ 30 تا 40 درجه در سمتِ چپِ صورتِ سوژه قرار دارد که اصلا همین نیمه نسبتا تاریکی که در سمتِ راستِ چهره به چشم میخورد، می تواند سمفونیِ تعلیقِ این مصاحبه خیره کننده را دو برابر کند. ارتفاع نیز در نورپردازی سوژه در یک مصاحبه ویدیویی به شدت اثر گذار است. در این مستند که سوژه حالتِ نشسته دارد، ارتفاعِ تابش نور 30 تا 45 درجه در بالای سر تنظیم شده است.

نورپردازی مصاحبه ، نورپردازی در مصاحبه

با یک نگاهِ اجمالی به تصویرِ بالا متوجه می شویم که شدتِ نورِ روی سوژه و پس زمینه در تعادلِ کامل است. یعنی هیچ کدامشان  نه خیلی تاریک هستند و نه خیلی روشن! نورپرداز در این بخش کار را مستقیما با سوژه آغاز کرده و یک منبع نور دیگر در مقابلِ نور اول قرار داده (البته شما می توانید از یک صفحه سفیدِ فومی هم برای بازتاب نور استفاده کنید). نور پرداز از رنگ و حال و هوای نورِ پس زمینه هم غافل نشده با روشن کردنِ یک آباژورِ کوچک در انتهای سمتِ چپِ فریدکین پس زمینه را تاریک تر کرده تا سوژه روشن تر به نظر برسد (شما بنا بر نیازتان در ژانرِ مصاحبه، دقیقا می توانید عکسِ این عمل را انجام دهید. یعنی پس زمینه را روشن تر کنید تا سوژه تاریک تر به نظر برسد).

حالا به ملایمتِ اصول نورپردازی در این مصاحبه دقت کنید. طبقِ قانونِ آموزش نورپردازی مصاحبه، هرچه منبع نور بزرگ تر باشد، نور ملایم تر است. به چهره فریدکین در این عکس نگاه کنید. آیا به نظرتان می رسد یک رشته نور از یک منبعِ باریک شبیه به چراغ قوه به صورتش تابیده؟ قطعا نه.

در نور پردازی این مصاحبه به صورتِ استاندارد یک منبع نور که بینِ 30 تا 60 سانتی متر عرض داشته است استفاده شده و همین امر یک نورِ ملایم با نیمه ای نسبتا تاریک از سوژه را به ما داده. (شما می توانید از سافت باکس یا چتر هم برای بزرگتر کردنِ منبعِ نور استفاده کنید.  نور به سوژه نزدیک است و همین باعثِ ملایمتر شدنِ حال و هوای نورپردازی مصاحبه می شود.)

حالا نوبت به تحلیلِ رنگ است. دمایِ غالب در پس زمینه نورپردازی در مصاحبه ویلیام فریدکین، رنگی با توناژِ کرم و سفید است. نور پرداز تمامِ تابش هایی را که با دمای رنگِ نور اصلی در تضاد است را خاموش یا کاور کرده و تنها از یک چراغِ کوچکِ نه چندان خیره کننده که آن هم به رنگِ زرد است استفاده کرده. این شگردِ از بین بردنِ تضادهای دمایی محیط به هنگامِ تابش، از حرفه ای ترین و اساسی ترین اصول نورپردازی مصاحبه است که برای یک‌دست سازی محیط به جهتِ جلوگیری از پرشِ تمرکزِ بیننده به کار گرفته می شود.

آموزش نورپردازی مصاحبه | مثالِ دوم

نورپردازی سوژه در یک مصاحبه ویدیویی

رنگِ پس زمینه در مصاحبه اول روشن بود. نورپردازی سوژه در یک مصاحبه ویدیویی باتوجه به سیاه یا سفید بودنِ پس زمینه تغییراتی دارد که این بار میخواهیم به وسیله یک مستندِ دیگر این اصول را کامل کنیم. بنا بر عادتِ مالوف مثلِ مصاحبه قبل، دیدنِ این مستندِ فراجذاب به نامِ “من هیث لجر هستم” را به شما در نهایتِ صداقت پیشنهاد می کنیم. چرا که هم با اصولِ نورپردازی این مصاحبه آشنا می شوید و هم از شنیدنِ رازهای زندگیِ شخصی و حرفه ای محبوب ترین شخصیتِ منفیِ سینمای جهان یعنی جوکر، حیرت زده و البته در نهایت متاثر می شوید.

با اصول نورپردازی در مصاحبه "من هیث لجر هستم" بیشتر آشنا شوید

قبل از هرکاری لطفا به چهره “نائومی واتس” در این تصویر نگاه کنید. کاملا مشخص است که علاوه بر منبعِ نورِ بزرگی که از رو به رو به او تابیده، چند باریکه نورِ مربعی از پشتِ سرش در گوشه سمتِ چپ تصویر هم توسطِ نور پرداز روشن شده است. همین روشن تر کردنِ پشتِ سر باعث شده است تا بینِ سوژه و پس زمینه فرق ایجاد شده و باعثِ اذیت شدنِ چشمانِ بیننده نشود.

نور پرداز از قانونِ مربعِ معکوس بهره گرفته است. یعنی آنقدر نور رو به سوژه نزدیک کرده تا پس زمینه تا حدِ امکان تاریک به نظر برسد. همین تاریکی زمینه سازِ ایجادِ کنتراست بینِ سوژه و پس زمینه شده است و می توانیم به راحتی هر دویشان را از هم متمایز ببینیم. فضایِ نورپردازی در مصاحبه تاریک است، دقیقا شبیه به احوالِ روحیِ هیث لجر در اواخرِ زندگی اش و درونیاتِ مرموزی که همکارانش از او بازگو می کنند.

علاوه بر این مورد، راه های دیگری هم برای تنظیم نور پس زمینه وجود دارد مثلِ تنظیمِ دیافراگم، ایزو، سرعتِ شاتر همراه با فیلترهای کاهنده نور و در نهایت استفاده از دیمر که دستگاهی مخصوص برای تنظیمِ شدتِ نور است.

دوباره توجه شما را به تصویر جلب می کنم. ما سایه آزار دهنده ای در چهره سوژه نمی بینیم. از طرفی نورِ داخلِ چشم که عنصرِ مهمی در اثر گذاری بر مخاطب است هم زیاد است، چرا که هر چه چشمانِ مصاحبه شونده درخشان تر باشد، اثر بخشی و نفوذِ کلامش هم به مراتب بیشتر می شود. نور پرداز برای خلاصی از شرِ سایه های عمیق و آزار دهنده از سافت باکس استفاده کرده. سافت باکس ها وظیفه ملایم سازی نور را بر عهده دارند و اصطلاحاً سایه ها را نرم تر نشان می دهند و نورِ داخلِ چشم را زیاد می کنند.

اهمیتِ چراغِ بالای سر در نورپردازی مصاحبه

چراغی که در بالای سرِ سوژه روشن شده، علاوه بر این که درخشندگیِ موها را افزایش داده به وضوح باعث شده که خطی دور تا دورِ سر و شانه ها ایجاد شود و این عملیاتِ جداسازی سوژه از پس زمینه در نورپردازی مصاحبه را موفقیت آمیز می کند.

اصول نورپردازی مصاحبه و آموزش نورپردازی مصاحبه

سافت باکس در نورپردازی مصاحبه باعث می شود ...

سافت باکس ها همیشه در مصاحبه ها نقشِ یک منجیِ بی نقص را بازی نمی کنند. گاهی سبب می شوند که صورتِ سوژه دو بعدی و اصطلاحا تخت به نظر برسد. برای مقابله با این موضوع خصوصا در یک مستندسازی حرفه ای، باید از چراغِ پشت سرِ سه‌چهارم استفاده شود. این چراغ دقیقا کاری را انجام می هد که نامش فریاد می زند. یعنی یک چراغ به صورتِ کامل در پشتِ سرِ سوژه روشن نیست بلکه تنها سه چهارم از یک چراغ روشن است. وظیفه این چراغ انداختنِ نوری آنکارد شده اما ملایم و بدونِ مرز به روی گونه ها، چانه و اطرافِ بنا گوش است که در نهایت به سوژه حالتی زنده تر، طبیعی تر و در نهایت سه بعدی تر می دهد.

نورپردازی برای مصاحبه و تاثیر رفلکتور بر آن

ختمِ ماجرا

ما در این مقاله سعی کردیم با تصویر سازی و البته تشویقِ شما به دیدنِ مستند های جذابِ سینمایی، به انضمامِ تعریفِ چیدمان های اساسیِ نورپردازی صحنه، اصولِ نورپردازی در مصاحبه را، قدم به قدم اما به صورتِ حرفه ای به شما عزیزان آموزش دهیم.

در صورتی که علاقه دارید همه کارها را خودتان انجام بدهید و از صفر تا صد را بیاموزید و به کار بگیرید، این مقاله جامع بسیار به کارِتان خواهد آمد؛ اما اگر قصد دارید در کمترین زمان ممکن، به حرفه ای ترین شکل ممکن و با در دسترس بودن تمامی تجهیزات مورد نیاز برای نورپردازی مصاحبه، یک مستند حاوی مصاحبه بسازید، اکستون استودیو با تیم حرفه ای، تجهیزاتی کامل و هزینه ای بسیار منطقی در کنار شما خواهد بود.

این مطالب را هم حتما بخوانید:

فهرست مطالب

2 دیدگاه دربارهٔ «جامع ترین راهنمای نورپردازی مصاحبه»

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *