ساعت طلایی فیلمبرداری تقریبا هیچ تفاوتی با گلدن تایمِ عکاسی ندارد.
فقط تنها فرقی که بینِ این دو می توان یافت، چالش برانگیز بودنِ فیلمبرداری نسبت به عکاسی در گلدن تایم است.
شما در فیلمبرداری، زمانی به مراتب کمتر از عکاسی در ساعت طلایی در اختیار دارید. چون شما فقط برای گرفتنِ یک شات به فضایِ باز نیامده اید بلکه آمدیده تا رمانتیک ترین و تاثیر گذار ترین سکانسِ فیلم یا تیزرِ تبلیغاتیتان را در این ساعت به ثبت برسانید.
پس علاوه بر آن که باید بدانید بهترین ساعت برای فیلمبرداری چه زمانی است، باید تجهیزاتتان را سریعتر از آنچه فکرش بکنید در صحنه حاضر کنید.
بهترین ساعت برای فیلمبرداری در فیلم های سینمایی
اگر نمی دانید ساعت طلایی فیلمبرداری چیست و مقالاتِ قبلی ما را مطالعه نکرده اید؛ پس مجدداً یک تعریف مختصر از گلدن تایم به شما می دهیم.
ساعت طلایی فیلمبرداری یا عکاسی، مدت زمانی بعد از طلوع خورشید و لحظاتی قبل از غروب آن است. ببینید؛ قبل از آن که سیستم های عظیم و حرفه ای نورپردازی در صحنه های بسته واردِ صنعتِ سینما شود، فیلمبردارانِ خوش ذوق تنها از ساعت های جادویی یا همان گلدن تایم برای ثبتِ سکانس ها استفاده می کردند.
مثلا فیلمِ کلاسیکِ La Dolca Vita دارای موقعیت هایی است که در زیرِ نورِ بهترین حالتِ خورشید، آن هم در کوچه پس کوچه های رم و فلورانس گرفته شده است.
خصوصا سکانسِ شنا در چشمه تروی که در ساعتِ طلایی طلوع خورشید و سکانسِ پایانی آن که در گلدن تایمِ غروب خورشید درکنارِ ساحل ضبط شده است.
درست است که این فیلم سیاه و سفید است اما به راحتی می توان طلایی بودنِ ساعاتِ فیلمبرداری در سکانس هایش را درک کرد.
غروب
طلوع
حتی صد ها سال بعد از این قبیل فیلم ها، ما تنکیکِ استفاده از ساعت طلایی فیلمبرداری را در فیلم های امروزی هم مشاهده می کنیم.
برای مثال به این سکانس از فیلم Allied محصول سال 2016 توجه کنید. در این سکانس فیلمبردار با استفاده از تکنیکِ گلدن تایم، نهایتِ گرمایِ عشقِ تازه به وجود آمده در قلبِ دو نفر را به تصویر میکشد.
عشقی که به اندازه شن های همان صحرا؛ داغ، امید بخش و البته کمیاب است:
چرا باید از ساعت طلایی فیلمبرداری استفاده کرد؟
جواب واضح است. مگر شما نمی خواهید بهترین تاثیر بر روی چشم های مخاطب را داشته باشید؟
پس در نتیجه باید بهترین ساعت برای فیلمبرداری را انتخاب کنید.
اگر لوکیشن فیلمبرداری شما، فضایی استودیویی دارد، پس در نتیجه نباید برای پیدا کردن گلدن تایم دلهره داشته باشید؛ چون شما هر نوری را که بخواهید می توانید به کمکِ سافت باکس ها، پرژکتور ها و حتی جلوه های ویژه، به ادیتِ نهایی اضافه کنید.
اما گاهی نیاز به فیلمبرداری در فضای باز، یک اجبارِ غیر قابل انکار است.
پس در این حالت پیشنهاد می شود از فیلمبرداری در ساعاتِ میانه روز اکیداً خود داری کنید. در این زمان، کنتراستِ هیچ چیزی در طبیعت، شبیه به رنگِ واقعی اش نیست و محیط، رنگِ شارپ و اذیت کننده ای دارد.
اگر می خواهید ماندگار ترین سکانس های عاشقانه را در فیلمتان ثبت کنید، یا نه صرفا تیزری تبلیغاتی دارید و می خواهید بیشترین اثرگذاری بر روی مشتری را داشته باشید، از زمانِ اندکی بعد از طلوع و لحظاتی قبل از غروب، به عنوان بهترین ساعت برای فیلمبرداری استفاده کنید.
در این ساعت، رنگ ها به گندم گون ترین حالتِ ممکنِ خود در میایند و احساسِ گرما، عشق، امید، متولد شدن، رویش و هر حسِ خوبی که انسان ذاتا به آن تمایل دارد، در میانِ این رنگ های طلایی برایش پیدا می شود.
البته همانطور که اشاره شد فیلمبرداری در میانه روز اصلا پیشنهاد نمی شود اما بازه زمانی 8 تا 12 صبح و 15 تا 18 بعد از ظهر هم برای فیلمبرداری ساعت مناسبی است اما ساعت طلایی فیلمبرداری نیست!
نکاتی برای استفاده بهتر از ساعت طلایی فیلمبرداری
قبلا هم اشاره کردیم که شما در فیلمبرداری در این ساعت، فرصتِ کمتری برای شکارِ سوژه ها به نسبتِ عکاسی دارید.
اگر به هر دلیلی، بازیگران فیلم یا تیزر شما، نتوانند اکت های موردِ شما را انجام بدهند و فیلمبرداری به درازا بکشد، شما گلدن تایم فیلمبرداری خود را از دست دادید و باید روز های بعد، وقتِ بیشتری بگذارید.
پس قبل از رسیدن به آن ساعتِ جادویی، تمامِ تلاشِ خود را بکنید که تک به تکِ عناصرِ صحنه و تجهیزاتِ فیلمبرداری شما، در کامل ترین و بی نقص ترین حالتِ ممکن خود قرار داشته باشند.
نور طلایی یا گلدن تایم در فیلمبرداری، یکی از بهترین شرایط برای نور پردازی بک گراندِ کاراکتر های فیلم و همچنین بهترین ساعت برای نور پردازی جلویِ صحنه است.
در ضمن اگر دوست دارید حالتی مرموز به فیلم بدهید و طرفدارِ سکانس های سیلوئیت یا همان ضدِ نور هستید، گلدن تایم، حرفه ای ترین ساعت برای ثبتِ چنین لحظاتی است.
با این روش به بهترین ساعت برای فیلمبرداری برسید
احتمالا اگر اولین باری است که به فکرِ استفاده از گلدن تایم در فیلمبرداری افتاده اید، کار شما برای پیدا کردنش کمی دشوار تر است. برای کشفِ راحت ترِ این زمان، می توانید از اپلیکیشنِ Blue Hour (Solar Photography Calculator) استفاده کنید.
این اپ می تواند با توجه به موقعیتِ جغرافیایی شما و قرار گیریتان بر روی خطِ استوا به وسیله GPS؛ اطلاعاتِ دقیقی از ساعاتِ گرگ و میش، گلدن تام، پیش بینیِ شرایطِ جوی و آب و هوایی تا 5 روز آینده ، زمانِ کبودی آسمان و تاریخِ دقیقِ طلوع و غروب خورشید در اختیارتان بگذارد. البته چندین و چند امکاناتِ دیگر هم دارد که قطعا به دردِ فیلمبرداران و عکاسانِ طبیعت می خورد.
در گلدن تایم فیلمبرداری، باید چه شرایطی فراهم باشد؟
فرقی نمی کند شما در حالِ استفاده از دوربین های هلیشات باشید، یا کاملا اصغر فرهادی گونه دوربین را روی دست بگیرید و یا حتی برای ثبات و جلوگیریِ حرفه ای از لرزشِ دوربین، از انواعِ استابلایزر و گیمبال ها استفاده کنید. شما در هر صورت باید به یک سری نکاتِ عمومی در حینِ فیلمبرداری در ساعت طلایی توجه کنید.
از تراز سفیدی در ساعت طلایی فیلمبرداری غافل نشوید
وایت بالانس یا همان تراز سفیدی، در حقیقت همان دمایِ واقعیِ رنگِ سکانس ها یا عکس هاست.
در این ساعت از فعالیتِ اتوماتیکِ وایت بالانس در دوربین های خود، به شدت خود داری کنید. سعی کنید به صورتِ کاملا دستی و متناسب با رنگِ محیط به وایت بالانسِ مطلوب برسید.
اگر در شرایطِ گلدن تایم، دوربین خودش به شکل اتوماتیک تراز سفیدی را پیدا کند، به احتمالِ 90%، آن رنگِ طلایی و تابستانی که انتظارش را داشتید حذف می کند.
در این شرایط، دوربین تصور میکند چون توناژِ قرمز و نارنجی در محیط زیاد است، باید برای ایجادِ کنتراست، به شکلِ خودسرانه یک هاله آبی رنگی به اطراف اضافه کند تا آن رنگِ قرمزِ غالب شده بر سوژه را از بین ببرد.
حالا اگر نتیجه نهایی را ببینید، از این همه بی روحی و خنثی بودنِ رنگ ها متعجب و البته عصبانی می شوید. چرا؟ چون انگار شما فیلمی در بلو تایمِ غمگین گرفته اید نه در گلدن تایمِ گرما بخش و عاشقانه.
اگر می خواهید اطلاعات کاملی درباره تراز سفیدی به دست بیاورید خواندن مقاله وایت بالانس را از دست ندهید…
رفلکتور را از قلم نیندازید
اگر قصد دارید در فضای باز و در حالتِ طلوع و غروب خورشید فیلمبرداری کنید، رفلکتور یکی از اوجبِ واجباتی است که باید در بینِ تجهیزاتتان به چشم بخورد.
این وسیله، خصوصا برای لحظاتی که می خواهید نورِ ملایمی به چهره (به طورِ کلی به بُعدِ جلویِ سوژه) بتابانید، بی نظیر است.
در این حالت از سیلوئیت شدن بیش از حدِ فیلم خود داری کرده اید و نورِ لطیفی از پشت به مقابلِ سوژه شروع به تابیدن می کند.
تنظیماتِ لنز را چک کنید
اگر قصد دارید شکوهِ آن چه را که برای ثبت کردنش در این ساعت به سختی افتاده اید را در فیلم به صورتِ تمام و کمال ضبط کنید؛ حتما تنظیماتِ لنز را از حالتِ قابِ بسته در بیاورید و با لنزِ واید به مصافِ شکارِ سوژه سینمایی یا تبلیغاتی خود در گلدن تایم بروید.
اگر هنوز هم تصور می کنید که هر ساعتی در روز و شب، برای فیلمبرداری مناسب است و ساعتِ طلایی یک افسانه بی معنی است، حتما در ساعات دیگر روز عکاسی را تجربه کنید و نتیجه را برایمان بنویسید.