ترفند فیلمبرداری از فضای بسته ، فیلمبرداری از فضای بسته

4 حقه در فیلمبرداری از فضای بسته

فیلمبرداری از فضای بسته یا به طورِ کلی لوکیشن های کوچک، بنا بر تجربه از فیلمبرداری در محیط باز، دوست داشتنی تر است.
خیلی از فیلم های مشهورِ سینمایی، تک لوکیشنی هستند. یعنی کارگردان از همان ابتدا یک خانه را به عنوانِ فضایِ اصلیِ فیلمبرداری معرفی کرده است.
به نظرتان این همه گرایش به پائین آوردنِ حداقلیِ احتمالِ فیلمبرداری در فضای باز و ارجاع دادنش به محیط های سر بسته و کوچک چیست؟  آیا صرفا راحت طلبی و کم هوشی در طراحیِ لوکیشن است؟ یا دلایلِ منطقی و البته اقتصادی تری در پشتِ این تصمیم وجود دارد؟

چرا یادگیری ترفند فیلمبرداری از فضای بسته مهم است؟

انتقال روانترِ احساسات

یادگیریِ ترفند فیلمبرداری از فضای بسته اهمیت دارد؛ به 2 دلیل. اول این که شما با توجه به سناریویی که می نویسید، با انتخابِ یک لوکیشن سر بسته، می توانید احساسِ صمیمت بیشتری به مخاطب انتقال بدهید.
مثلا فرض کنید موضوعِ فیلم ما داستانِ اعضایِ یک خانواده 6 نفره هستند که با وجودِ کوچکی خانه و مشکلاتی که هر کدامشان در ذهن دارند، باز هم در کنارِ هم سازش می کنند، گاهی قهر می کنند، می خندند، جشن می گیرند، سوگواری می کنند، دعوایشان می شود و صدها موقعیتِ کمیک یا تلخِ دیگر.
مخاطب از یک جایی به بعد، آن خانه را خانه خودش؛ و افرادِ حاضر در کادر را، اعضایِ خانواده خودش می داند، چیزی شبیه به سریالِ فرندز. ما همه این انتقالِ عواطف را، به محدودیتِ مکانیِ فیلمبرداری از فضای بسته مدیون هستیم.

قاب بندیِ ماندگار

کلاستروفوبیا یا همان ترس از فضایِ بسته و کوچک؛ یکی از شایع ترین اختلالاتِ عصبی است که گاهاً خودمان هم نمی دانیم به آن مبتلا هستیم. یکی از دلالیل مهم بودنِ یادگیری ترفند فیلمبرداری از فضای بسته، انتقالِ همین احساسِ ترس به مخاطب است.
اگر نور پردازی و نمای های دور و نزدیک به صورتِ حرفه ای در این شرایط گرفته شود، یک بیننده که زمینه دارد، به راحتی می تواند دچار حملات هراس بشود. پس یادگیریِ این ترفند ها برای فیلمسازانِ ژانرِ وحشت، کیمیایی ارزشمند محسوب می شود.
فیلمِ mother! ساخته دارن آرنوفسکی، بهترین نمونه برای مثال زدنِ فیلمبرداری از فضای بسته است.
در سکانس های پایانی فیلم، یک جمعیت چند صد نفری در یک خانه دو طبقه شروع به جنگیدن می کنند و خشن ترین و شلوغ ترین اتفاقاتی که ممکن است در یک خانه امن و آرام بیوفتد را با چشم می بینیم. دوربین در برخی نما ها آنقدر به چهره بازیگرِ نقش اول که هم باردار است و هم زخمی و وحشت زده نزدیک می شود و فضا را کوچک و کوچکتر می کند که مخاطب واقعا احساسِ خفگی، تنگی نفس، تپش قلب و تعریق روی پیشانی اش را احساس می کند.
به نظرتان اگر کارگردان به درستی حقه های فیلمبرداری از فضای بسته را پیاده نمی کرد؛ ما تا این حد پا به پایِ نقشِ اول فیلم، احساسِ هراس و درد و حشت می کردیم؟

چرا فیلمبرداری در فضای بسته اقتصادی تر است؟

ریموت کنترلِ شرایط دستِ شماست

یکی از دلایلی که فیلمبرداری از فضای بسته محبوبیتِ بیشتر دارد، هموار بودنِ سطحِ زمین به هنگامِ فیلمبرداری است. ریل گذاری، انتقالِ وسایلِ نورپردازیِ صحنه، حرکت عوامل و بازیگران و چیدمانِ راحت ترِ دوربین ها، همگی در یک فضای سر بسته مثلِ اتاق یا استودیو، قابل کنترل تر و استاندارد تر هستند.

با مزاحمینِ همیشگی خداحافظی کنید

دومین دلیل، ایمن ماندنِ شما و تجهیزاتتان از شرایطِ نا مساعدِ جوّی است. شما هنگامِ فیلمبرداری از فضای بسته، دیگر نگرانِ بارش برف و باران، سرما خوردنِ عوامل، گرما زدگی و از کار افتادگیِ تجهیرات و چندینِ دردِ بی درمانِ دیگر نیستید.
در حقیقت هیچ متغیرِ مزاحمی نمی تواند حواسِ شما را هنگام فیلمبرداری پرت کند. تازه سر و صدا ها، جزءِ جدایی ناپذیرِ فیلمبرداری در فضایِ باز و طبیعی هستند.
مثلا شما نمی توانید بیل مکانیکی که اطرافِ لوکیشنِ بازِ فیلمبرداری در حالِ تولید آلودگی صوتی است را ساکت کنید. اما با اعمال افکت هایی به راحتی می توانید حتی کوچک ترین صدا ها در فضای بسته فیلمبرداری را، به هنگام تدوین از ببین ببرید.

4 ترفند فیلمبرداری از فضای بسته

شما برای فیلمبرداری در فضا های کوچک و بسته، نیاز به نوعِ خاص تری از تجهزات دارید. ما در ادامه به معرفیِ این ابزارِ لازم می پردازیم:

نوعِ دوربین

استفاده از دوربین های APS-C احتمالا ناشیانه ترین انتخابِ یک فیلمبردار برای استفاده در فضا های بسته است.
شما در لوکیشن های کوچک و محدود، باید از دوربین های فول فریم با لنزِ واید استفاده کنید. هر چقدر که لنزِ شما عریض تر باشد، عمقِ تصویر بالا تر می رود و مخاطب احساس می کند شما مثلا در یک اتاق 12 متری فیلمبرداری نکرده اید، بلکه سالنِ پذیرایی را برای فیلمبرداری انتخاب کرده اید. یکی از کاربردی ترین دوربین های فول فریمِ میرور لس، مدلی است به نامِ  Canon EOS R. این مدل، حسگر های بسیار قوی و بزرگی دارد. طوری که پردازش رنگ ها را حتی در فضا های کم نور، با بالاترین کیفیت انجام می دهد.

دستِ نما را باز بگذارید

هر چه قدر حسگرِ دوربین شما قوی تر باشد، شما بیشتر می توانید در شرایطِ بسته، لنز های دلخواه را انتخاب کنید.
پس در اینجا باز هم نیاز به استفاده از دوربین های فول فریم احساس می شود. شما همیشه مجبور نیستید که در فضا های بسته، کلوزآپ بگیرید. گاهیِ استفاده از نما های باز مثلِ لنز فیش-آی 12 میلیمتری، تبدیل به یک امرِ اجتناب ناپذیر می شود. پس تمامِ تلاشِ خود را بکنید که سکانس ها را با نمایِ باز و یا حتی بسیار باز فیلمبرداری کنید.

مخاطب را متوهم کنید

هر چه قدر در بازیِ ایجادِ عمقِ میدان حرفه ای تر عمل کنید، بیننده بیشتر احساس می کند در فضایی عریض و طویل، فیلمبرداری صورت گرفته نه یک مکانِ سرپوشیده کوچک.
مثلا اگر سوژه را با نمایِ نزدیک در مقابلِ دوربین قرار بدهید و دکوراسیون و نورپردازیِ پس زمینه را تاریک تر کنید، به مخاطب توهمِ خطایِ پونزو دست می دهد.
خطایِ پونزو این گونه است که اگر بر فرض، دکورِ سمتِ راست و چپِ سوژه را به صورتِ دو خطِ موازی که از بالا در حالِ نزدیک شدن به هم هستند چیده شود، بیننده فریب می خورد که مثلا مجسمه یِ پشتِ سرِ بازیگر، بزرگتر از خودِ بازیگر است.
این ها همه ترفند هایی برای بزرگ و کوچ نشان دادنِ اجسام در یک فضای سر بسته است. استفاده از تکنیکِ اتاقِ ایمز هم یکی از راه های شگفت انگیزِ دیگر برای ایجادِ خطایِ دید در فضای محدود است.
در اتاقِ ایمز، می توانید با ساختِ زمینی با موزائیک های شطرنجی و شیب دار کردنِ سطح، کاری کنید تا اشیا و  افرادِ یک طرف صحنه نسبت به طرفِ دیگر کوچکتر یا بزرگتر به نظر بیایند.

نورپردازی در صحنه

علاوه بر آن که می توانید به کمکِ لامپ های ال ای دیِ ارزان، یک نور پردازیِ ماهرانه و سینمایی در فضایِ بسته انجام بدهید، می توانید گاهی از منابعِ نورِ طبیعی با باز گذاشتنِ در ها و پنجره ها هم استفاده کنید.
در حقیقت در فیلمبرداری از فضای بسته، لزوما همیشه نیاز به خریدِ تجیهزاتِ گران قیمتِ نور پردازی نیست.

اکستون استودیو، علاوه بر آن که در فیلمبرداری در فضای باز مهارت دارد، استادِ فیملبرداری در شرایطِ محدود و فضا های بسته هم هست. پس اگر نیاز به ساختِ کلیپ یا تیزرِ تبلیغاتی در این لوکیشن ها دارید، کار را به کاردان بسپارید و با ما تماس بگیرید.

این مطالب را هم حتما بخوانید:

فهرست مطالب

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *