کیج دوربین احتمالا از آن دست تجهیزاتی نیست که در حالتِ عادی اسمش را شنیده باشیم؛ مثلِ سه پایه دوربین یا چتر نور و چه و چه.
چون اصولا ما هر وقت به چیزی نیاز داشته باشیم به سراغِ شناختش می رویم.
این وسیله هم از همان تجهیزاتی است که فقط یک دارنده دوربین حرفه ای می تواند با همه وجود به اهمیتِ حضورش در کار پی ببرد.
حالا اگر دوست دارید بفهمید کیج دوربین چیست و چقدر در بالا رفتنِ کیفیتِ نهاییِ فیلم و عکستان تاثیر می گذارد، این مقاله از اکستون استودیو را، خط به خط جزوه برداری کنید!
معنیِ کیج دوربین دقیقا چیست؟
Cage، در لغت به معنیِ قفس است ( حالا که فکر می کنم نیکلاس کیج واقعا فامیلیِ خنده داری دارد).
در منابعِ دیگر به صورتِ فاحشی اشتباهاً این کلمه را به قفسه ترجمه کردند که خب قطعا غلط است.
چون معنی قفسه یعنی چیزی شبیه به طبقاتِ کتابخانه که چندان مقاوم نیست و قابلیتِ افتادنِ وسایل را دارد.
اما قفس یعنی جایی که شی به صورتِ کامل در آن محبوس می شود و امکانِ سر خوردن، شکستن و از بین رفتنش وجود ندارد.
حالا شما یک هیچ از دوستانتان جلو هستید چون می دانید معنایِ لغویِ دقیقِ کیج دوربین چیست.
اما شاید الان بگوئید که چقدر مُضحک! چرا من باید دوربینم را در قفس بگذارم. نکته این جاست که این، اصطلاحی است که درباره نگهدارنده یک دوربین به کار می برند و اصلا هم شبیه به قفسِ پرنده با میله های عمودی نیست.
خواندن مقاله استابلایزر دوربین که مکمل کیج دوربین است را از دست ندهید…
چرا باید از کیج دوربین استفاده کرد؟
ببینید؛ دستِ انسان به صورتِ ناخودآگاه در آرام ترین شرایطِ اعصاب و روان هم دارای لرزش های کوچک و غیر محسوسی است.
همین باعث می شود که برای گرفتنِ فیلمِ حرفه ای و بی نقص (چه توسطِ یک مبتدی، چه یک کار کُشته) دست به دامنِ تجهیزاتی بشویم که خطرِ لرزشِ دوربین با دستمان یا حتی سه پایه را، کاملا خنثی کنیم و از بین ببریم.
کیج دوربین یا قشنگ تر است بگوئیم کیج نگهدارنده دوربین، یکی از همان ابزاری هایی است که می تواند این لرزش هایی که شاید اصلا قابلِ حس نباشد را کنترل کند. در حقیقت شما دوربین خود را در یک قفسِ بسیار محکم، زندانی می کنید.
حالا شاید بگوئید خب سه پایه هم تقریبا همین کار را می کند و باعث می شود دوربین ثابت و بی حرکت سرِ جایش باستید. اما باید گفت که درست است خالِ مه رویان و دانه فلفل هر دو سیاه هستند اما این کجا و آن کجا!
در واقع می شود این طور تشبیه کرد که کیج نگهدارنده دوربین، یک سه پایه بی نهایت پیشرفته و مجهز است که قابلیتِ جابه جاییِ بدونِ لرزش دارد و این چیزی نیست که بشود از یک سه پایه انتظار داشت.
شما دوربین را در این محفظه آهنی قرار می دهید و بعد شاهد این خواهید بود که دوربینِ شما از هر گونه لرزش به سمتِ جلو، عقب، چپ و راست کاملا مصون خواهد بود. طوری که حتی توپ هم نمی تواند تکانش بدهد. واقعا دیگر چه از خدا می خواهید؟
کاربرد های کیج دوربین چیست؟
خب حالا که دیگر می دانید کیج دوربین چیست و قطعا در عکس ها با شمایلش آشنا شدید، بهتر است درباره مزیت هایش بیشتر صحبت کنیم. چون به نظر می رسد هنوز به خریدش قانع نشدید!
کیج؛ وسیله ای متناسب با استخوان بندی دست
اگر کیج دوربین اسمال ریگِ دستگیره چوبی را دیده باشید، کاملا می توانید راحتیِ گرفتنش در دستانتان به هنگامِ کار کردن را تصور کنید. فیلمبرداران و عکاسان، معمولا ساعت های متوالی به صورتِ ایستاده در حالِ شکارِ سوژه ها و خلقِ شاهکار های هنری هستند.
همین باعث می شود خستگیِ ناشی از حمل دوربین؛ حسابی روی عضلاتِ گردنشان اثر بگذارد و درد های عذاب آوری را تجربه کنند.
در صورتی که اگر دوربین را در یکی از این قفس ها بگذارند، کاملا متوجه می شوند که قسمتِ نگهدارنده اش متناسب با آناتومیِ انگشتانِ دست طراحی شده و همین چِفت بودنش با دست، خستگی در بلند مدت را تا حدِ زیادی کاهش می دهد.
کیج؛ حافظِ جانِ دوربینِ شما
قطعا دوربینِ هر عکاس، حکمِ بچه اش را دارد و هر کاری برای محافظت از آن می کند.
اما یک قانونِ نانوشته هست که می گوید: هر چه قدر بیشتر روی یک چیز حساس باشی، بیشتر در معرضِ از دست دادنش خواهی بود. دوربین ها هم همین طور هستند و وحی منزلی نداریم که هیچ وقت نباید سقوط کنند و در خطر باشند.
قفسِ دوربین یا همان کیجِ باعث می شود شما خیالتان از صدمه دیدنِ دوربین و آسیب رسیدن به لنزِ حساسش به هنگامِ افتادن راحت بشود. شما تقریبا یک تا دو میلیون پولِ کیج می دهید، ولی به جایش دیگر دغدغه شکستنِ یک دوربینِ 50 میلیونی را ندارید. عادلانست؛ نه؟
کیج دوربین، بهترین حمل کننده اکسسوری
اگر نحوه فعالیتِ شما به عنوانِ یک فیلمبردار و عکاس، طوری باشد که مدام در حالِ حرکت باشید؛ احتمالا وجودِ وسیله ای که بشود تجهیزاتِ دیگر مثلِ مانیتور یا میکروفون را با آن حمل کرد به شدت احساس می شود.
کیج دقیقا همان منجیِ دوست داشتنی است که می تواند در چنین شرایطی به کمکتان بیاید.
کیج به شما قابلیتِ این را می دهد که بتوانید هم زمان حملِ دوربین، اکسسوری و تجهیزاتِ دیگری که برای کار نیاز دارید را به صورتِ یک پکیجِ کامل در کنارِ هم داشته باشید.
شما یک خبره هستید؛ قطعا دلتان نمی خواهد زمانِ گرفتنِ یک فیلمِ حرفه ای، شبیه به کارتونِ مصاحبه با حیوانات، هی دستتان با یک میکروفون توی کادر بیاید و مثلا از عروس و داماد شبیه به گزارشگر های تلویزیونی سوال بپرسید.
شما به راحتی می توانید تمامِ تجهیزاتی که لازم دارید پیوسته در کنارِ دوربینتان باشد را، با کیج نگهدارنده دوربین به هر نقطه ای که بخواهید حمل کنید.
یک نکته در هنگامِ خریدِ کیج دوبین
احتمالا تا اینجا به قدرِ کافی شیفته مزیت های این قفسِ جادویی شده اید. اما مواظب باشید عشق، چشمتان را به هنگامِ انتخاب نبندد. زمانی که شما قصدِ خریدِ کیج را می کنید، باید به نوعِ دوربینتان توجه کنید.
مثلا کیجِ سونی، کانن و نیکون با کیجِ سایرِ دوربین ها تفاوت دارد.
نکته دوم و حیاتی دیگر این است که اگر فیلمبردار هستید، مطمئن شوید مدلی که انتخاب می کنید؛ قابلیتِ گریپِ دستی داشته باشد. این ویژگی دقیقا مثلِ یک کاتالیزور عمل می کند و روی سریع حرکت کردنِ دوربینتان اثرِ مستقیم می گذارد.
نکته سوم و البته آخر هم این است که به وزنِ کیج توجه کنید. شما می خواهید تجهیزاتی بگیرید که کار را برایتان راحت تر کند و نمی خواهید بارِ بیشتری روی دوشتان اضافه کنید. مثلا وزنِ 250 گرم برای یک کیج دوربین، یک وزنِ نرمال و ایده آل است.
توجه کیجیِ آخر
تصور نکنید که لزوما باید فیلمبردارِ پروژه های عظیمِ سینمایی با دوربین های بزرگ و جا گیر باشید تا کیج به دردتان بخورد.
علاوه بر DSLR ها که مکملِ اصلیِ این مقاله بودند، مدل های کوچک تر و ارزان تر دوربین ها هم، نیاز به توجه دارند و باید برای محافظت از آن ها و همین طور ثابت نگه داشتنشان از کیج استفاده کرد.
کیج، وفادار ترین دوستِ شما در هنگامِ عکاسی و فیلمبرداری است. قدرِ این دوستِ خستگی ناپذیر را بیشتر بدانید.